close
Bulgária: megkezdődtek a Belene atomerőmű földmunkálatai
Atom - Egyéb

Bulgária: megkezdődtek a Belene atomerőmű földmunkálatai

Szeptember 3-ĂĄn ĂźnnepĂŠlyes keretek kĂśzĂśtt megkezdtĂŠk a Belene atomerőmű fĂśldmunkĂĄlatait. Szergej Sztanisev miniszterelnĂśk az esemĂŠnyen azt mondta: a Belene atomerőmű kulcsfontossĂĄgĂş a bolgĂĄr energetika szĂĄmĂĄra, mert az energia erőt ad a gazdasĂĄg szĂĄmĂĄra, az Ăşj atomerőmű pedig elegendő villamos energiĂĄt fog termelni megfizethető ĂĄron a bolgĂĄr ipar szĂĄmĂĄra.

A bolgĂĄr nemzeti villamos-energetikai vĂĄllalat, a NEK ĂŠs az orosz Atomsztrojekszport 2008 januĂĄrjĂĄban Ă­rt alĂĄ szerződĂŠst kĂŠt VVER-1000 tĂ­pusĂş reaktorral szerelt atomerőművi blokk felĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre ĂŠs Ăźzembe helyezĂŠsĂŠre. A projektben alvĂĄllalkozĂłkĂŠnt rĂŠszt vesz a francia Areva NP ĂŠs a nĂŠmet Siemens is. Peter Dimitrov energetikai ĂŠs gazdasĂĄgi miniszter szerint a tĂŠnyleges ĂŠpĂ­tĂŠs vĂĄrhatĂłan 2009 mĂĄjusĂĄban kezdődik. A kettes blokk fĂśldmunkĂĄi ez ĂŠv vĂŠgĂŠig tartanak, az egyes blokk fĂśldmunkĂĄit vĂĄrhatĂłan 2009 mĂĄrciusĂĄra fejezik be.

A tervek szerint az egyes blokkot a kĂśvetkező hĂŠt ĂŠv alatt, a kettes blokkot nyolc ĂŠv alatt ĂŠpĂ­tik fel. A projekt teljes kĂśltsĂŠge kĂśrĂźlbelĂźl nĂŠgy milliĂĄrd eurĂł lesz. BulgĂĄria 300 milliĂł eurĂłt az EurĂłpai FejlesztĂŠsi BanktĂłl szerezne meg, mĂĄsik 300 milliĂłt pedig az EurĂłpai UniĂł Euratom keretĂŠben biztosĂ­tott kĂślcsĂśnprogramjĂĄtĂłl. Az EurĂłpai BizottsĂĄg 2007 decemberĂŠben adott szabad utat a projektnek, megemlĂ­tve, hogy az ĂŠpĂ­tkezĂŠs megfelel az Euratom egyezmĂŠny előĂ­rĂĄsainak, valamint a kivĂĄlasztott blokktĂ­pus megfelelő passzĂ­v biztonsĂĄgi rendszerekkel rendelkezik, illetve megfelelő vĂŠdelme van a kĂźlső veszĂŠlyek, mint pĂŠldĂĄul fĂśldrengĂŠs vagy repĂźlőgĂŠp rĂĄzuhanĂĄs ellen. Eredetileg 1986-ban kezdődĂśtt az ĂŠpĂ­tkezĂŠs a belenei telephelyen, de 1991-ben leĂĄlltak a munkĂĄlatok. Akkor kĂŠt blokkot terveztek felĂŠpĂ­teni, ĂŠs tovĂĄbbi nĂŠgy ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt kĂŠsőbbre terveztĂŠk.