close
Kell 30 milliárd, avagy ami a Robin Hood adó mögött van
Egyéb - Gáz

Kell 30 milliárd, avagy ami a Robin Hood adó mögött van

Szakmai nonszensz – tĂśbben is Ă­gy ĂŠrtĂŠkeltĂŠk az energiainfo.hu ĂŠrdeklődĂŠsĂŠre a kormĂĄnyfő ĂĄltal a hĂŠtvĂŠgĂŠn bejelentette Robin Hood adĂł tervĂŠt. SzakĂŠrtők emlĂŠkeztettek az energiaszolgĂĄltatĂłk szűmĂĄra a fĂśldgĂĄz, vagy ĂŠppen a villamosenergia ĂĄra egyszerűen ĂĄtmenő kĂśltsĂŠg, ha az ĂŠrtĂŠklĂĄncban valahol extraprofit keletkezik, azt a primerenergia termelőknĂŠl, vagy az erőműveknĂŠl kell keresni. A rĂŠszletek ismerete nĂŠlkĂźl azonban a szolgĂĄltatĂłk egyelőre nem kĂ­vĂĄnnak nyilatkozni.

A gĂĄzszolgĂĄltatĂĄsban a GazpromnĂĄl kell az olajĂĄr emelkedĂŠsből szĂĄrmazĂł extraprofitot keresni – mondta ĂŠrdeklődĂŠsĂźnkre az egyik magyarorszĂĄgi gĂĄzszolgĂĄlĂŠtatĂł tĂĄrsasĂĄg kereskedelmi vezetője, egyelőre nĂŠvtelenĂźlk, miutĂĄn nem ismerik mĂŠg a kormĂĄnyfői kĂźlĂśnadĂł terv rĂŠszleteit. Nem tudni pontosan, hogy amikjor GyurcsĂĄny Ferenc a hĂŠtvĂŠgĂŠn energiaszolgĂĄltatĂłkrĂłl beszĂŠlt, akkor pontosan kire is gondolt. Ha az energiaszolgĂĄltatĂłkra, akkor tĂŠvedĂŠsben van – jelezte egy ĂĄramszolgĂĄltatĂł tĂĄrsasĂĄg illetĂŠkese ezzel kapcsolatban. Ugy vĂŠli, a kormĂĄnyfőnek egyszerűen szĂźksĂŠge van 2009-ben 30 milliĂĄrd forintra a tĂĄvhőtĂĄmogatĂĄshoz, ezt kell valamilyen forrĂĄsbĂłl előteremteni.

A szolgĂĄltatĂłk, kereskedők szĂĄmĂĄra a fĂśldgĂĄz molekula ĂĄra, ahogyan az ĂĄramszolgĂĄltatĂłk esetĂŠben a villamos energia ĂĄra egyszerűen ĂĄtmenő kĂśltsĂŠg, amennyiben annak az ĂĄra emelkedik, vagy ĂŠppen csĂśkken, ez az ő ĂĄrrĂŠsĂźket, nyeresĂŠgĂźket nem, vagy csak egĂŠszen elenyĂŠsző mĂŠrtĂŠkben ĂŠrinti, ĂŠrintheti. Tudni ĂŠrdemes, hogy az energia esetĂŠben a kiskereskedelmi ĂĄrakban meghatĂĄrozĂł sĂşlya van a termelői ĂĄrnak, vagyis annak, amennyiĂŠrt az erőművek az ĂĄramot, az olaj- ĂŠs gĂĄztĂĄrsasĂĄgok pedig a fĂśldgĂĄzt adjĂĄk. A helyzet az erőműĂĄvek esetĂŠben valamelyest ĂĄrnyaltabb, hiszen a gĂĄztĂźzelĂŠsű berendezĂŠsek Ăźzemeltetői a gĂĄzpiacon vĂĄsĂĄrlĂłk, ĂŠs a tĂźzelőanyag kĂśltsĂŠge szĂĄmukra is tĂśbbnyire csak ĂĄtmenő kĂśltsĂŠg.

Nem ez az egyetlen ok, amiĂŠrt nem tűnik szakszerűnek a kormĂĄnyfői elkĂŠpzelĂŠs, amellyel egyĂŠbkĂŠnt a tĂĄvhő tĂĄmogatĂĄshoz kĂ­vĂĄn fedezetet teremteni GyurcsĂĄny Ferenc. A magyarorzsĂĄgi energiapiacon ma ugyanis alapvetően kĂŠt szegmens műkĂśdik pĂĄrhuzamosan. LĂŠtezik az egyetemes szolgĂĄltatĂĄs az ĂĄrampiacon, ileltve a kĂśzĂźzemi szolgĂĄltatĂĄs a fĂśldgĂĄzpiacon. Mindkettő hatĂłsĂĄgilag meghatĂĄrozott ĂĄrakon műkĂśdik, ilyenformĂĄn ezen a terĂźleten extraprofitrĂłl beszĂŠlni ĂŠrtelmetlen. Ugyanebbe a kĂśrbe tartozik egyĂŠbkĂŠnt a hűĂĄlĂłzati szolgĂĄltatĂĄs is, amelynek a tarifĂĄit ugyancsak a gazdasĂĄgi miniszter hatĂĄrozza meg, tehĂĄt a szolgĂĄltatĂłk nyeresĂŠge a kormĂĄnyzati dĂśntĂŠstől fĂźgg.

Van azutĂĄn a szabadpiaci kereskedelem, ahol pedig ingovĂĄnyos talajra tĂŠved az ĂĄllam, amikor extranyeresĂŠget emleget. Ki, ĂŠs mi alapjĂĄn hatĂĄrozza meg, hogy mi az, ami mĂĄr extra a profitbĂłl – tette fel a kĂŠrdĂŠst az energiainfo.hu ĂŠrdeklődĂŠsĂŠre az egyik erőműtĂĄrsasĂĄg kereskedelmi igazgatĂłja. Erre vonatkozĂłan kĂźlĂśn szabĂĄlyozĂĄs jelenleg nem lĂŠtezik, tehĂĄt meg kellene hatĂĄrozni a villamosenergia-tĂśrvĂŠnyben, vagy a gĂĄztĂśrvĂŠnyben, vagy mindkettőben ennek a mĂŠrtĂŠkĂŠt, a paramĂŠtereit. 

Mindezek alapjĂĄn erősen kĂŠrdĂŠses, hogy mennyire lesz/lehet műkĂśdőkĂŠpes a kormĂĄnyfői Robin Hood adĂł tervezete, bĂĄr kĂŠtsĂŠgkĂ­vĂźl igen hangzatos, ĂŠs politikai ĂŠrtelemben jĂłl cseng, alkalmas lehet a szolgĂĄltatĂłkkal szembeni hangulatrkeltĂŠsre. FelmerĂźlhet azonban ennek kapcsĂĄn, hogy pl a rĂĄszorulĂł csalĂĄdok miĂŠrt nem kapnak az Ăźzemanyag vĂĄsĂĄrlĂĄshoz ĂĄllami tĂĄmogatĂĄst, aminek a fedezetĂŠt az olajtĂĄrsasĂĄgokra kivetett kĂźlĂśnadĂłbĂłl lehetne finanszĂ­rozni. Ha ott a nyitott piacra valĂł hivatkozĂĄssal egy ilyen Ăśtletet eleve elvetĂźnk, akkor miĂŠrt kellene mĂĄskĂŠnt tenni az ĂĄram ĂŠs a gĂĄzpiac esetĂŠben.

A kĂźlĂśnadĂł Ăśtlete amĂşgy azĂŠrt is riasztĂł, mert a tĂĄvhőszolgĂĄltatĂĄs versenykĂŠpessĂŠgĂŠnek, megfizethetősĂŠgĂŠnek fenntartĂĄsĂĄra sokkal egyszerűbb, eurĂłpaibb megoldĂĄs volna a hőenergiatermelĂŠs szĂĄmĂĄra lakossĂĄgi ĂĄron adni a gĂĄzt – ehhez csupĂĄn egy jogszabĂĄlyt kelelne nĂŠmikĂŠpp mĂłdosĂ­tani, rĂĄadĂĄsul a szakmai kĂśzvĂŠlemĂŠny alapvetően tĂĄmogatna egy ilyen dĂśntĂŠst.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.