close
Egymillió font jutalom egy szabadnapért
Egyéb - Megújuló

Egymillió font jutalom egy szabadnapért

Több mint egymillió fontot kaptak áprilisban skót szélerőművek azért, hogy ne termeljenek áramot egy napon át.

13 skót szélturbina-farm osztozott 1 millió 146 ezer 614 fonton. A pénzt természetesen kompenzációként kapták, leállásukat pedig azért szorgalmazták, mert erős szél volt, és túlterhelődhetett volna az országos áramhálózat. Nem ez az első eset, hogy egybeesik túl alacsony áramfogyasztás túl erős áramtermeléssel, és emiatt működésük szüneteltetésére kérik a szélerőműveket, termeléskiesésüket pedig azután pénzzel ellensúlyozzák.

A gyakorlat bírálói megjegyzik, hogy a kompenzációt végső soron a lakosság fizeti: villanyszámláiban fog jelentkezni az összeg. Hozzáteszik, hogy a szélturbinák üzemeltetői hasznot húznak abból a problémából, amelyet végül is ők okoznak a hálózatnak – közölte a Magyar Távirati Iroda.

A szélparkok ellen még Donald Trump is tehetetlen

Legkésőbb 2020-ra teljes energiaszükségletét megújuló forrásokból fedezné Skócia, az ambíciózus elképzelésért a skót döntéshozók még a milliárdos befektetőguru Donald Trumppal is szembemennek. Kerek 750 millió fontos (csaknem 260 milliárd forintos) beruházás úszott el egy tervezett szélerőmű-park miatt Skóciában. A milliárdos ingatlanfejlesztő Donald Trump ugyanis lefújta legújabb álmát, amely az Aberdeen város közelében álló exkluzív golfpályából, ötcsillagos szállodakomplexumból és drága luxusvillákból állt volna. A beruházás azonban – amely az első ütni vágyó vendégeket már augusztusban fogadta volna – meghiúsult, miután éppen a beruházás előtti tengerszakaszon egy szélerőmű-park telepítésére adtak engedélyt.