close
Döntött az MVM a távközlési piacra lépésről
Áram - Egyéb

Döntött az MVM a távközlési piacra lépésről

Az elektronikus kormĂĄnyzati gerinchĂĄlĂłzattal kapcsolatos beruhĂĄzĂĄsokrĂłl ĂŠs szolgĂĄltatĂĄsok nyĂşjtĂĄsĂĄrĂłl dĂśntĂśtt a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) pĂŠnteken megtartott rendkĂ­vĂźli kĂśzgyűlĂŠse – kĂśzĂślte Felkai GyĂśrgy, az MVM kommunikĂĄciĂłs igazgatĂłja.

A kĂśzgyűlĂŠsen dĂśntĂśttek arrĂłl, hogy az MVM kivĂĄsĂĄrolja az Euroinvest Zrt. kisebbsĂŠgi rĂŠszesedĂŠsĂŠt a BVMT Bakonyi Villamos Művek Termelő Zrt.-ben ĂŠs lezĂĄrtĂĄk a MIFÜ Kft. adĂĄsvĂŠtelĂŠt is azzal, hogy az az MVM csoport tulajdonĂĄban marad.A Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium ĂĄltal lĂŠtrehozott NTTHFP projektben az MVM Zrt. tulajdonĂĄban ĂĄllĂł hĂĄlĂłzaton konszolidĂĄljĂĄk az ĂĄllami tĂĄvkĂśzlĂŠsi gerinchĂĄlĂłzatokat ĂŠs kiterjesztik azt 44 kiemelt kĂśzpontra – olvashatĂł az MVM kĂśzlemĂŠnyĂŠben.

A kormĂĄny tavaly decemberben hatĂĄrozott a kormĂĄnyzati informatika helyzetĂŠnek rendezĂŠsĂŠről ĂŠs a hĂĄlĂłzatĂźzemeltetĂŠs hatĂĄsfokĂĄnak nĂśvelĂŠsĂŠről. A kormĂĄnyzati cĂŠlĂş tĂĄvkĂśzlĂŠsi hĂĄlĂłzatok konszolidĂĄciĂłjĂĄnak ĂŠs az Ăşj hĂĄlĂłzati modell kidolgozĂĄsĂĄnak koordinĂĄlĂĄsĂĄt Fellegi TamĂĄs nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter – a korĂĄbbi informĂĄciĂłk szerint -idĂŠn jĂşliusban miniszteri biztoskĂŠnt Both ZoltĂĄnra, az ĂĄllami tulajdonĂş Kopint-Datorg Zrt. elnĂśkĂŠre bĂ­zta. Ő kapott megbĂ­zĂĄst arra is, hogy december 5-ig dolgozza ki a teljes ĂĄllami intĂŠzmĂŠnyrendszert lefedő Ăşj hĂĄlĂłzati szolgĂĄltatĂĄsi konstrukciĂł első lĂŠpcsőjĂŠt.

Az MVM kĂśzlemĂŠnye szerint az ĂĄllami intĂŠzmĂŠnyek igĂŠnyeinek kiszolgĂĄlĂĄsĂĄn tĂşl Ăşj lehetősĂŠgeket is lĂĄt telekommunikĂĄciĂłs hĂĄlĂłzatĂĄnak Ăźzleti cĂŠlĂş hasznosĂ­tĂĄsĂĄra. A BVMT Bakonyi Villamos Művek Termelő Zrt. 49,5 szĂĄzalĂŠknyi hĂĄnyadĂĄnak megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄt a rĂŠszvĂŠnyesi ĂŠrtĂŠk nĂśvelĂŠsĂŠvel indokolta az MVM. A vĂŠtelĂĄrral kapcsolatban csak annyit kĂśzĂśltek: “az…ĂĄrĂĄt fĂźggetlen nemzetkĂśzi szakĂŠrtők ĂĄltal kĂŠszĂ­tett ĂŠrtĂŠkelĂŠsek alapjĂĄn ĂĄllapĂ­tottĂĄk meg a felek”. A cĂŠgjegyzĂŠk szerint a BVMT jegyzett tőkĂŠje 4,136 milliĂĄrd forint. A korĂĄbbi tĂĄjĂŠkoztatĂĄs arrĂłl szĂłlt, hogy az Ăşj, kĂŠtszer 58 megawatt kapacitĂĄsĂş gĂĄzturbinĂĄs csĂşcserőmű beruhĂĄzĂĄsĂĄhoz a BVMT 63 milliĂł eurĂłs hitelszerződĂŠst kĂśtĂśtt 2010 februĂĄrjĂĄban. A hitel Ăśsszege a beruhĂĄzĂĄs mintegy 80 szĂĄzalĂŠkĂĄt fedezi a korĂĄbbi kĂśzlĂŠs szerint. A kĂśzgyűlĂŠsen felhatalmazĂĄst kapott az MVM leĂĄnyvĂĄllalata, az OVIT Zrt. arra, hogy a fĂśldgĂĄz igazgatĂłsĂĄg kivĂĄlĂĄsĂĄval projekttĂĄrsasĂĄgot hozzon lĂŠtre a magyar-szlovĂĄk fĂśldgĂĄzvezetĂŠk VecsĂŠs ĂŠs Balassagyarmat kĂśzĂśtti szakaszĂĄnak megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre. Erről az OVIT keddi kĂśzgyűlĂŠsĂŠn dĂśntenek – mondta Felkai GyĂśrgy.

A kĂśzgyűlĂŠsen hozott dĂśntĂŠssel lezĂĄrult a miskolci vĂĄrosi fűtőmű, a Mifű Kft. ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsi folyamata – ĂĄll a kĂśzlemĂŠnyben. MiutĂĄn a miskolci ĂśnkormĂĄnyzat elĂĄllt a cĂŠg megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄtĂłl, az az MVM tulajdona maradt. Az MVM mĂŠg 2007-ben jelentette be, hogy ĂŠrtĂŠkesĂ­tenĂŠ a 99,6 szĂĄzalĂŠk tulajdoni hĂĄnyadĂĄt a Mifű Kft.-ben, amelyben 75 szĂĄzalĂŠk szavazattal rendelkezett. A vevőjelĂślt Elmib azonban igĂŠnyt tartott a kisebbsĂŠgi tulajdonra is, amit a miskolci ĂśnkormĂĄnyzati cĂŠgeket tĂśmĂśrĂ­tő Miskolc Holding ĂŠrdekeltsĂŠgĂŠbe tartozĂł Mihő Kft. birtokolt. VĂŠgĂźl a miskolci ĂśnkormĂĄnyzat vĂĄsĂĄrolta volna meg az MVM-tulajdonĂş ĂźzletrĂŠszt. Az MVM 50 megawatt kapacitĂĄs kiĂŠpĂ­tĂŠsĂŠvel, tĂśbb mint 16 milliĂĄrd forint erőművi beruhĂĄzĂĄssal jutott tĂśbbsĂŠgi tulajdonhoz a Mifűben.

A kĂśzgyűlĂŠsen beszĂĄmolĂłt hallgattak meg az AGRI projekt jelenlegi helyzetĂŠről. Erről a kĂśzlemĂŠnyben csak annyit Ă­rnak, hogy folyik a megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgi tanulmĂĄny elkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠre szĂłlĂł pĂĄlyĂĄzat előkĂŠszĂ­tĂŠse. KorĂĄbbi informĂĄciĂłk szerint az MVM 50 ezer eurĂł hozzĂĄjĂĄrulĂĄssal az idĂŠn lett az AGRI LNG projekttĂĄrsasĂĄg tagja. Az AGRI projektben a tervek szerint az azerbajdzsĂĄni Sangachal terminĂĄlt csővezetĂŠken kĂśtnĂŠk Ăśssze a GrĂşzia fekete-tengeri kikĂśtőjĂŠvel. Itt cseppfolyĂłsĂ­tĂĄsi eljĂĄrĂĄs utĂĄn afĂśldgĂĄzt tankereken szĂĄllĂ­tanĂĄk a romĂĄniai Constanca kikĂśtőjĂŠbe. Az ĂşjragĂĄzosĂ­tĂĄst kĂśvetően a mĂĄr lĂŠtező romĂĄn vezetĂŠkhĂĄlĂłzaton jutna el a fĂśldgĂĄz a felhasznĂĄlĂłkhoz KĂśzĂŠp- ĂŠs DĂŠlkelet-EurĂłpa orszĂĄgaiba. A tervek szerint 7 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter ĂŠves kapacitĂĄsĂş gĂĄzvezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek kĂśltsĂŠgĂŠt 4-6 milliĂĄrd eurĂłra becsĂźlik. Az AGRI LNG tagja az MVM mellett az azeri SOCAR, a grĂşz GOGC ĂŠs a romĂĄn Romgaz cĂŠg.

Â