close
A Shell az első nyertese az ukrán piacnyitásnak
Egyéb - Gáz

A Shell az első nyertese az ukrán piacnyitásnak

A Shell olajvĂĄllalat 800 milliĂł dollĂĄrt fektet be ukrajnai palagĂĄzvĂĄllalkozĂĄsĂĄba, miutĂĄn sikeresen zĂĄrta le a termelĂŠsről szĂłlĂł tĂĄrgyalĂĄsokat az ĂĄllammal. Az angol-holland olajĂłriĂĄsnak egy magasrangĂş ukrĂĄn diplomata elmondĂĄsa szerint ebből az Ăśsszegből a fĂşrĂĄsokkal kapcsolatos kĂśltsĂŠgei 200 milliĂł dollĂĄrt tehetnek ki. UkrajnĂĄnak ez az első megvalĂłsult Ăźzlete a piacnyitĂĄst kĂśvetően.

A Shell vezetői hamarosan talĂĄlkoznak Viktor Janukovics elnĂśkkel, hogy alĂĄĂ­rjĂĄk a megĂĄllapodĂĄst, jelentette az elnĂśki szemĂŠlyzet irĂĄnyĂ­tĂłja, Szerhij Ljovocskin. A Reuters hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg szerint a szerződĂŠsek szentesĂ­tĂŠsĂŠre csĂźtĂśrtĂśkĂśn kerĂźlhet sor. A megĂĄllapodĂĄs ĂŠrtelmĂŠben 200 milliĂł dollĂĄr a kutatĂĄsi kĂśltsĂŠgeket fedezi, mĂ­g tovĂĄbbi 600 milliĂłt fejlesztĂŠsekre fordĂ­tanak majd – folytatta Ljovocskin. A Shell mĂŠg jĂşliusban jelentette be abbeli hatĂĄrozott szĂĄndĂŠkĂĄt, hogy nemkonvencionĂĄlis gĂĄztermelĂŠsi portfĂłliĂłjĂĄt a mĂĄr meglĂŠvő ukrajnai, ĂŠszak- ĂŠs dĂŠl-amerikai, kĂ­nai, dĂŠl-afrikai ĂŠs ĂłceĂĄniai ĂŠrdekeltsĂŠgei mellett SvĂŠdorszĂĄgban ĂŠs NĂŠmetorszĂĄgban is bővĂ­tenĂŠ.

A mĂşlt hĂŠten Juri Bojko ukrĂĄn energiaminiszter elmondta, hogy tovĂĄbbi parcellĂĄkat bocsĂĄtanak pĂĄlyĂĄztatĂĄsra a kĂśzeljĂśvőben. Ukrajna augusztus elejĂŠn hatĂĄrozta el, hogy a kĂźlfĂśldi energiavĂĄllalatok előtt megnyitja szĂŠnhidrogĂŠnszektorĂĄt, azon belĂźl is a nemkonvencionĂĄlis ĂĄgat. Mint akkor arrĂłl az Energiainfo is beszĂĄmolt, ennek oka az ĂŠvtizedek Ăłta tartĂł orosz-ukrĂĄn gĂĄzkonfliktusbĂłl valĂł szabadulĂĄs, ĂŠs ĂĄltalĂĄban az orosz energiahordozĂłk importjĂĄtĂłl valĂł fĂźggetlenedĂŠs Ăłhaja.

A kormĂĄny bejelentĂŠsĂŠt szkeptikus vĂŠlemĂŠnyek is kĂśvettĂŠk. Ezek nem voltak alaptalanok, hiszen az elmĂşlt ĂŠvekben bĂĄr hasonlĂłan kommunikĂĄlt a kormĂĄny, tĂŠnyleges piacnyitĂĄs mĂŠgsem tĂśrtĂŠnt, Ă­gy egyes megfigyelők a mĂşlt havi bejelentĂŠsnek sem tulajdonĂ­tottak nagy jelentősĂŠget. A mostani szerződĂŠs azonban rĂĄcĂĄfol ezekre a vĂŠlemĂŠnyekre, ĂŠs lehetsĂŠges, hogy a Shell utĂĄn tovĂĄbbi pĂĄlyĂĄzĂłk is lehetősĂŠghez jutnak a Donyeck-rĂŠgiĂłban, kĂśzĂŠp-eurĂłpa egyik legnagyobb palagĂĄzkĂŠszletĂŠnek kitermelĂŠsĂŠben. Az EgyesĂźlt ÁllamokbĂłl a Chevron ĂŠs az ExxonMobil, EurĂłpĂĄbĂłl a francia Total ĂŠs az olasz ENI, valamint a brit-orosz TNK-BP mutat ĂŠrdeklődĂŠst az ukrajnai nemkonvencionĂĄlis Ăźzlet irĂĄnt.