close
A vártnál olcsóbb volt az E-Star átszervezése
Egyéb - Megújuló

A vártnál olcsóbb volt az E-Star átszervezése

A tervezettnĂŠl 0,5 milliĂł eurĂłval kevesebbe, 4,5 milliĂł eurĂłba (jelenlegi ĂĄrfolyamon 1,23 milliĂĄrd forint) kerĂźlt az E-Star AlternatĂ­v EnergiaszolgĂĄltatĂł Nyrt. ĂĄltal megszerzett EETEK energetikai csoport ĂĄtalakĂ­tĂĄsa – kĂśzĂślte az E-Star a BÉT honlapjĂĄn azzal a bejelentĂŠssel egyĂźtt, hogy szeptember 1-jĂŠn alĂĄĂ­rtĂĄk az EETEK-tĂĄrsasĂĄgok ĂĄtszervezĂŠsĂŠről szĂłlĂł szerződĂŠseket.

A kĂśzlemĂŠny szerint az akvizĂ­ciĂł teljes kĂśltsĂŠge 25,5 milliĂł eurĂł, s az ĂĄtvett tĂĄrsasĂĄgokkal 6 milliĂł eurĂł kĂŠszpĂŠnz ĂŠs 2,5 milliĂł eurĂł hitel kerĂźlt az E-Star cĂŠgcsoporthoz. A hitelĂĄllomĂĄny a csoporthoz tartozĂł Mieleci (LengyelorszĂĄg) 8,4 megawatt kapacitĂĄsĂş gĂĄzturbina projekt fejlesztĂŠsĂŠre felvett 4 milliĂł eurĂłval emelkedett.Az E-Star idĂŠn mĂĄjusban jelentette be, hogy adĂĄsvĂŠteli szerződĂŠst kĂśtĂśtt az EETEK cĂŠgcsoport megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄra 21 milliĂł eurĂł ĂŠrtĂŠkben. Az EETEK szĂŠleskĂśrű alternatĂ­v energetikai portfoliĂłval rendelkezik – szĂŠlenergia, napenergia, biogĂĄz alapĂş hő- ĂŠs villamosenergia termelĂŠs – a kĂśzĂŠp-eurĂłpai rĂŠgiĂł hat orszĂĄgĂĄban.A mostani bejelentĂŠs szerint az E-Star megtartja azEETEK Holding Zrt.-ben talĂĄlhatĂł tĂĄrsasĂĄgok kĂśzĂźl a RĂĄba Energia SzolgĂĄltatĂł Kft.-t (RESZ) ĂŠs az EPV BiogĂĄz Kft-t. Ugyanakkor az E-Star az EETEK Holding Zrt.-vel egyĂźtt eladja az Ăśsszes olyan magyarorszĂĄgi kogenerĂĄciĂłs (gĂĄzmotoros kiserőmű) projektjĂŠt, amelyek a szabĂĄlyozĂĄsi vĂĄltozĂĄsok miatt vesztesĂŠgesek. A kĂśzlemĂŠny szerint ezeket a korĂĄbbi menedzsment tagjai veszik meg, s a tranzakciĂłk vĂĄrhatĂłan szeptemberben zĂĄrulnak le.

Ugyancsak ĂŠrtĂŠkesĂ­tik a horvĂĄtorszĂĄgi, a bulgĂĄriai ĂŠs a romĂĄniai jelentős beruhĂĄzĂĄst igĂŠnylő nap- ĂŠs szĂŠlenergiai, valamint az olyan biogĂĄz projekteket, amelyeknek nincs hőpiaca. Az tavaszi akvizĂ­ciĂłval a magyar tőzsdei cĂŠg megszerezte a Mielec SP.z.o.o ĂŠs a Gorlice SP.z.o.o energiatermelő kapacitĂĄsait, illetve az Euroenergetyka Sp.z.o.o energiakereskedő vĂĄllalatot. Ezen felĂźl a tĂĄrsasĂĄg tulajdonĂĄba kerĂźlt a lengyelorszĂĄgi FondElec Polska Sp.z.o.o. ĂŠs kĂŠt tovĂĄbbi magyarorszĂĄgi vĂĄllalat: a RESZ Kft. ĂŠs az EPV BiogĂĄz Kft. A RESZ Kft. kiszervezett hőszolgĂĄltatĂĄs keretĂŠben lĂĄt el olyan jelentős fogyasztĂłkat hővel, mint a RĂĄba, az Audi ĂŠs a Dana Corporation. Az EPV BiogĂĄz Kft.-nek PĂŠcs mellett megvalĂłsĂ­thatĂł biogĂĄz projekthez szĂźksĂŠges engedĂŠlye van. Az E-Star menedzsmentjĂŠnek vĂĄrakozĂĄsai szerint az EETEK csoport EBITDA-ja (kamat- ĂŠs adĂłfizetĂŠs, amortizĂĄciĂł ĂŠs ĂŠrtĂŠkcsĂśkkenĂŠs előtti nyeresĂŠg) 7,5 milliĂł eurĂł kĂśrĂźl alakult 2012-ben, de az Ăźgyfelek esetleges bővĂźlĂŠse esetĂŠn ez emelkedhet.Az E-Star rĂŠszvĂŠnyei a Budapesti ÉrtĂŠktőzsde A kategĂłriĂĄjĂĄban forognak. A papĂ­r a pĂŠnteki kereskedĂŠsben nem sokkal 10 Ăłra előtt 7.850 forintot ĂŠrt, 141 forinttal kevesebbet a csĂźtĂśrtĂśki zĂĄrĂł ĂŠrtĂŠknĂŠl. CsĂźtĂśrtĂśkĂśn 7.995 forinton zĂĄrĂł rĂŠszvĂŠny 105 forintot, 1,3 szĂĄzalĂŠkot veszĂ­tett ĂŠrtĂŠkĂŠből, s forgalma meghaladta a 45 milliĂł forintot. Az elmĂşlt 52 hĂŠtben a rĂŠszvĂŠny legmagasabb ĂĄrfolyama 12.430, a legalacsonyabb 7.320 forint volt.

Â