close
Javítanák az atomerőművek biztonságát az Egyesült Államokban
Atom - Egyéb

Javítanák az atomerőművek biztonságát az Egyesült Államokban

Az amerikai nukleĂĄris hatĂłsĂĄgot vezető bizottsĂĄg (Nuclear Regulatory Commission – NRC) utasĂ­totta dolgozĂłit, hogy hajtsanak vĂŠgre szĂĄmos intĂŠzkedĂŠst, vĂĄlaszkĂŠnt a japĂĄn Fukushima Daiichi balesetĂŠt vizsgĂĄlĂł munkacsoport ajĂĄnlĂĄsaira. A tĂśbb biztonsĂĄggal kapcsolatos terĂźletre vonatkozĂł ajĂĄnlĂĄsokat az NRC rĂśvid tĂĄvĂş munkacsoportja tette.

Az NRC elnĂśke, Gregory Jaczko 2011. augusztus 19-ĂŠn Ăşgy nyilatkozott: „örĂźlĂśk, hogy az NRC előreviszi az ĂźgynĂśksĂŠget ezekben a fontos tĂŠmĂĄkban, ĂŠs remĂŠlem az előrehaladĂĄs sorĂĄn tovĂĄbbi visszajelzĂŠseket kapunk műszaki szakĂŠrtőinktől, az ipartĂłl ĂŠs a kĂśzvĂŠlemĂŠnytől.” Az NRC azzal a cĂŠllal hozta lĂŠtre a rĂśvid tĂĄvĂş munkacsoportot, hogy vizsgĂĄlja meg a mĂĄrciusi japĂĄn fĂśldrengĂŠs ĂŠs cunami kĂśvetkeztĂŠben kialakult balesettel kapcsolatos informĂĄciĂłk fĂŠnyĂŠben az ĂźgynĂśksĂŠg szabĂĄlyozĂĄsi kĂśvetelmĂŠnyeit, programjait, folyamatait ĂŠs azok megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄt. A munkacsoport jĂşlius 12-ĂŠn mutatta be az NRC-nek jelentĂŠsĂŠt, amelyben 12 ajĂĄnlĂĄst tett tĂśbbek kĂśzĂśtt a villamosenergia-ellĂĄtĂĄs kiesĂŠse, a fĂśldrengĂŠsek, ĂĄradĂĄsok, pihentető medencĂŠk, szellőztetĂŠs ĂŠs a felkĂŠszĂźltsĂŠg terĂźletein. Az NRC munkatĂĄrsainak 18 hĂłnapja van, hogy megfontoljĂĄk a munkacsoport első ĂŠs legĂĄltalĂĄnosabb ajĂĄnlĂĄsĂĄt, amely az NRC szabĂĄlyozĂĄsi szemlĂŠletĂŠnek ĂĄtdolgozĂĄsĂĄt ajĂĄnlja – Ă­rta a NucNet.

A munkacsoport szerint az NRC-nek jobb egyensĂşlyt kellene talĂĄlnia a kockĂĄzatszempontĂş szabĂĄlyozĂĄs ĂŠs az ĂźgynĂśksĂŠg eredeti kĂśvetelmĂŠnyeit megalapozĂł mĂŠlysĂŠgi vĂŠdelem elve kĂśzĂśtt. Az NRC-nek 2011. szeptember 9-ig kell elkĂŠszĂ­tenie egy jelentĂŠst, amelyben eldĂśntik, hogy az ĂźgynĂśksĂŠg szerint mely tovĂĄbbi ajĂĄnlĂĄsokat kell szĂźksĂŠgtelen kĂŠsedelem nĂŠlkĂźl megvalĂłsĂ­tani. Egy mĂĄsik jelentĂŠst oktĂłber 3-ra vĂĄrnak tőlĂźk, ebben pedig a fennmaradĂł ajĂĄnlĂĄsok teljesĂ­tĂŠsĂŠre kell prioritĂĄsi rangsort felĂĄllĂ­taniuk. Ezzel a jelentĂŠssel vĂĄrhatĂłan valamennyi ĂźgynĂśksĂŠgi javĂ­tĂł intĂŠzkedĂŠst felĂślelnek, amely a Fukushima Daiichi baleset tapasztalatai alapjĂĄn szĂźletett.