close
Cseh olaj: politikai, vagy közvetítői vita?
Egyéb - Olaj

Cseh olaj: politikai, vagy közvetítői vita?

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnĂśk hĂŠtfőn garantĂĄlta, hogy az orosz olaj elĂŠri CsehorszĂĄgot, s tagadta, hogy a jĂşliusi szĂĄllĂ­tĂĄscsĂśkkenĂŠsre amiatt kerĂźlt lna sor, hogy PrĂĄga szerepet vĂĄllalt az amerikai rakĂŠtavĂŠdelmi rendszer kiĂŠpĂ­tĂŠsĂŠben.

„Arra kĂŠrem ÖnĂśket, hogy az Ăźgyet Ăłvatosan kezeljĂŠk, s dolgozzanak ki egy rendszert annak Ăśsszes ĂŠrintettjĂŠvel egyĂźtt, amely biztosĂ­tja a folyamatos olajellĂĄtĂĄst”, idĂŠzi az Interfax Putyint, aki orosz kormĂĄnytisztviselők előtt beszĂŠlt. A szĂĄllĂ­tĂĄscsĂśkkenĂŠs – mint hangsĂşlyozta – nincs ĂśsszefĂźggĂŠsben az orosz olajszĂĄllĂ­tĂĄssal. A miniszterelnĂśk azt kĂśvetően beszĂŠlt, hogy helyettese, Igor Szecsin kĂśzvetĂ­tőket vĂĄdolt a kisebb olajszĂĄllĂ­tĂĄsĂŠrt. A hivatalos orosz magyarĂĄzat szerint azonban a BarĂĄtsĂĄg olajvezetĂŠk műszaki hibĂĄja miatt nem kapta meg CsehorszĂĄg az Ăśsszes, megrendelt olajat, mĂŠgpedig kĂśzvetlenĂźl azt kĂśvetően, hogy Moszkva ismĂŠt nehezmĂŠnyezte, hogy PrĂĄga beleegyezett az amerikai rakĂŠtavĂŠdelmi rendszer radarĂĄllomĂĄsainak csehorszĂĄgi elhelyezĂŠsĂŠbe. 

A The Moscow Times szerint azonban tĂśbb kereskedő is kĂŠtsĂŠgbe vonja a szĂĄllĂ­tĂĄscsĂśkkenĂŠs ĂŠs a politikai nĂŠzeteltĂŠrĂŠs ĂśsszefĂźggĂŠsĂŠt. Azt mondjĂĄk, ott lehet a baj, hogy a Transznyefty orosz vezetĂŠki tĂĄrsasĂĄg Ăşj vezetĂŠse ĂĄt akarja venni a szĂĄllĂ­tĂĄs koordinĂĄtori szerepĂŠt a Fisotra kereskedőcĂŠgtől. A hĂ­rt Szecsin kĂśzvetve megerősĂ­tette: „Az orosz olajszĂĄllĂ­tĂĄsrĂłl szĂłlĂł szerződĂŠsek orosz cĂŠgek ĂŠs offshore tĂŠrsĂŠgekben bejegyzett kereskedők kĂśzĂśtt szĂźlettek, s csak az utĂłbbiakon keresztĂźk jutnak el a felhasznĂĄlĂłkhoz”, mondta az Interfax szerint. LeszĂśgezte, hogy a kĂśzvetĂ­tők szerepvĂĄllalĂĄsa mellett orosz rĂŠszről nem garantĂĄlhatĂł, hogy az olajmennyisĂŠg eljusson a felhasznĂĄlĂłkhoz. (ArrĂłl nem beszĂŠlt, hogy akkor miĂŠrt jut le a gĂĄz tĂśbb orosz, vagy rĂŠszben orosz ĂŠrdekeltsĂŠgű kĂśzvetĂ­tő bevonĂĄsĂĄval az eurĂłpai felhasznĂĄlĂłkhoz – a szerk.) A The Moscow Times emlĂŠkeztet, hogy OroszorszĂĄg ellenzi, hogy a szovjet korszak szatellit ĂĄllamaiban amerikai rakĂŠtavĂŠdelmi radarokat telepĂ­tsenek, mert azok kĂśzvetlen fenyegetĂŠst jelentenek sajĂĄt biztonsĂĄgĂĄra nĂŠzve. 

A lap råmutat arra is, hogy årvitåja sorån Moszkva csÜkkentette az ukrajnai gåzszållítåst, ezzel pedig kÜzvetve az unióst is. Ezekre reagålva az USA felszólította Oroszorszågot, hogy az energiaszållítåst ne hasznålja nyomåsgyakorló eszkÜzkÊnt. 

Szecsin kifogĂĄsolta, hogy Ukrajna az idĂŠn meg kĂ­vĂĄnja fordĂ­tani az Odessza-Brodi olajvezetĂŠken a szĂĄllĂ­tĂĄs irĂĄnyĂĄt. Ez – a miniszterelnĂśk-helyettes szerint – aggodalmat ĂŠbreszt OroszorszĂĄg uniĂłs olajszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄval kapcsolatban. Ukrajna jelenleg orosz olajat tranzitĂĄl a csĂśvĂśn a mediterrĂĄn tĂŠrsĂŠgbe. ValĂłjĂĄban tehĂĄt erről az ĂştvonalrĂłl kellene lemondaniuk az orosz szĂĄllĂ­tĂłknak, akik „a kĂśzĂŠp-eurĂłpai” vevők kiszolgĂĄlĂĄsa miatt aggĂłdnak. Most tehĂĄt Ăşj Ăştvonalat kell keresniĂźk.