close
Csak nőhetnek az energiaárak
Áram - Atom - Egyéb - Megújuló

Csak nőhetnek az energiaárak

Az energiaĂĄrak jelentős nĂśvekedĂŠsĂŠt jelzi előre az EurĂłpai BizottsĂĄg, amelynek becslĂŠse szerint duplĂĄjĂĄra nőnek az energiaĂĄrak 2050-ig. A drĂĄgulĂĄs hĂĄtterĂŠben a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok terjedĂŠsĂŠt jelĂślte meg a titkos elemzĂŠs, amelyet a Financial Times gazdasĂĄgi napilap kĂśzĂślt.

Fel kell kĂŠszĂźlnĂźnk a megugrĂł energia – elsősorban elektromos – ĂĄrakra – ez derĂźl ki az EurĂłpai BizottsĂĄg hĂĄttĂŠranyagĂĄbĂłl, amelyet a Financial Times napilap kĂśzĂślt. A BizottsĂĄg bizalmas jelentĂŠse szerint a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok terjedĂŠse – elsősorban a szĂŠl- ĂŠs napenergiĂĄt hasznosĂ­tĂł lĂŠtesĂ­tmĂŠnyek – jelentősen megemeli a fogyasztĂłk ĂŠs a vĂĄllalkozĂĄsok szĂĄmĂĄra az energiaĂĄrakat, ezen mĂŠg a piacok liberalizĂĄlĂĄsa miatt a szolgĂĄltatĂłk kĂśzĂśtt kialakulĂł ĂĄrverseny sem vĂĄltoztathat ĂŠrdemben.

A BizottsĂĄg előrejelzĂŠse szerint, ha 2030-ra a szĂŠl- ĂŠs naperőművekből szĂĄrmazĂł energia rĂŠszarĂĄnya lesz a legnagyobb az eurĂłpai energiamixen belĂźl, akkor a drĂĄgulĂĄs mĂŠrtĂŠke 2050-re a 100 szĂĄzalĂŠkot is meghaladhatja a 2010-es ĂĄrakhoz kĂŠpest. Amennyiben az energiamixen belĂźl tovĂĄbbra is megőrzi vezető helyĂŠt az atomenergia ĂŠs a szĂŠnfelhasznĂĄlĂĄs, abban az esetben a drĂĄgulĂĄs “csak” ĂĄtlagosan 43 szĂĄzalĂŠk lesz. Az ĂĄrak vĂĄrhatĂłan 2030-ban tetőznek, ĂĄm a jelentĂŠs nem zĂĄrja ki a tovĂĄbbi drĂĄgulĂĄst sem.

A 112 oldalas, vĂĄrhatĂłan ĂŠv vĂŠgĂŠre nyilvĂĄnossĂĄgra kerĂźlő jelentĂŠs azonban 2030-ig a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok előretĂśrĂŠsĂŠre szĂĄmĂ­t, ezen belĂźl a a szĂŠlenergia lesz a szektro ĂŠllovasa, az ebből a forrĂĄsbĂłl szĂĄrmazĂł energiatermelĂŠsi potenciĂĄl nĂśvekedĂŠse az előrejelzĂŠs szerint csaknem 800 szĂĄzalĂŠkos, Ă­gy az eurĂłpai energiamixen belĂźl vĂĄrhatĂłan a jelenlegi 5 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszarĂĄny helyett 2050-re elĂŠri a 49 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszarĂĄnyt.

Jelenleg az EurĂłpai UniĂłban a fosszilis energiahordozĂłk adjĂĄk az ĂĄramtermelĂŠs tĂśbb mint 50 szĂĄzalĂŠkĂĄt, az energiamixen belĂźl 28 szĂĄzalĂŠkos az atomenergia arĂĄnya, mĂ­g a megĂşjulĂł forrĂĄsokbĂłl szĂĄrmazĂł elektromos energia 18 szĂĄzalĂŠkot tesz ki. Azonban ha az EurĂłpai UniĂł teljesĂ­teni kĂ­vĂĄnja klĂ­mavĂŠdelmi cĂŠljait (azaz 2050-re az 1990-es szintre kell csĂśkkenteni ĂŠs fenntartani a szĂŠn-dioxid kibocsĂĄtĂĄst) elkerĂźlhetetlen a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok jelentős kiĂŠpĂ­tĂŠse.