close
MNT: Kevés az energetikai szakember
Atom - Egyéb

MNT: Kevés az energetikai szakember

A Magyar NukleĂĄris TĂĄrsasĂĄg (MNT) megalapozottnak Ă­tĂŠli a parlament ĂĄltal oktĂłber 3-ĂĄn elfogadott Nemzeti EnergiastratĂŠgiĂĄt, ĂŠs kĂźlĂśnĂśsen fontosnak tartja az atomenergia jĂśvőbeli szerepĂŠre vonatkozĂł elemeket, azonban vĂŠlemĂŠnyĂźk szerint kevĂŠs az energetikai szakember MagyarorszĂĄgon.

Az MNT tĂĄmogatja a villamosenergia-termelĂŠsre vonatkozĂł, az energiapolitika ĂĄltal legreĂĄlisabbnak tartott ĂŠs ezĂŠrt megvalĂłsĂ­tandĂł cĂŠlkĂŠnt is kijelĂślt „atom-szĂŠn-zĂśld” forgatĂłkĂśnyvet – ĂĄll a szervezet kĂśzlemĂŠnyĂŠben.HangsĂşlyozzĂĄk, hogy a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok – pĂŠldĂĄul a szĂŠl ĂŠs a nap – nem kĂŠpesek ugyan helyettesĂ­teni az egyenletes villamos teljesĂ­tmĂŠnyt nyĂşjtĂł, alaperőműkĂŠnt műkĂśdő atomerőművet, azonban egy egĂŠszsĂŠges energiamixben fontos szerepet jĂĄtszhatnak. Hiba lenne ezeket egymĂĄssal szembeĂĄllĂ­tva, egymĂĄs alternatĂ­vĂĄjakĂŠntfeltĂźntetni – hangsĂşlyozza a tĂĄrsasĂĄg.

ÁllĂĄspontjuk szerint a napenergia ĂŠs a geotermikus energia nem annyira a villamosenergia-termelĂŠsben, hanem inkĂĄbb a hőtermelĂŠsben (fűtĂŠs, melegvĂ­z-ellĂĄtĂĄs) jĂĄtszhatna fontos szerepet.Az MNT egyetĂŠrt a stratĂŠgiĂĄnak azzal a kijelentĂŠsĂŠvel, hogy a nukleĂĄris biztonsĂĄgnak minden egyĂŠbbel szemben elsőbbsĂŠget kell ĂŠlveznie. SzintĂŠn egyetĂŠrt azzal, hogy az elektromos kĂśzlekedĂŠs(villamos vasĂşti vontatĂĄs ĂŠs villanyautĂłk) tĂŠrnyerĂŠse csak az atomenergia segĂ­tsĂŠgĂŠvel valĂłsĂ­thatĂł meg az energiaimport-fĂźggősĂŠgĂźnk nĂśvekedĂŠse nĂŠlkĂźl. Az MNT ugyanakkor gondot lĂĄt abban, hogy MagyarorszĂĄgon a termĂŠszettudomĂĄnyos oktatĂĄs, kĂźlĂśnĂśsen a fizika oktatĂĄsĂĄnak kĂśrĂźlmĂŠnyei sokat romlottak a rendszervĂĄltĂĄs utĂĄn, tovĂĄbbĂĄ a lakossĂĄg energiatudatossĂĄga gyenge, ĂŠs nincs elĂŠg energetikai szakember sem.

Â