close
Felkészülés az uniós épületenergetikai előírások átvételére
Egyéb - Emisszió - Távhő

Felkészülés az uniós épületenergetikai előírások átvételére

SzigorĂ­tja az ĂŠpĂźletek energetikai jellemzőit a belĂźgyminiszter kĂŠt lĂŠpcsőben, 2015 januĂĄr 1-jĂŠtől, ĂŠs 2019 januĂĄr 1-jĂŠtől – a rendelettervezet a kormĂĄny honlapjĂĄn jelent meg.

Az EU irĂĄnyelve 2019-től annyira megszigorĂ­tja az Ăşj ĂŠpĂźletek energiafogyasztĂĄsĂĄt, hogy az lĂŠnyegĂŠben megfelel egy mai passzĂ­v hĂĄz energiahĂĄztartĂĄsĂĄnak. Ez azt jelenti, hogy nĂŠgyzetmĂŠterenkĂŠnt legfeljebb 15 kilowattĂłra energiĂĄval – mĂĄsfĂŠl kĂśbmĂŠter gĂĄzzal – lehet kifűteni az ĂŠpĂźleteket. A tervezet a 2006-ban szĂźletett rendeletet mĂłdosĂ­tja. A korszerű 38 centimĂŠter vastag tĂŠglafal hőĂĄtbocsĂĄtĂĄsa – kiegĂŠszĂ­tő hőszigetelĂŠs nĂŠlkĂźl – 0,4 Watt/nĂŠgyzetmĂŠter/Kelvin (W/m2/K). (A hőĂĄtbocsĂĄtĂĄs mĂŠrtĂŠkegysĂŠge azt jelzi, hogy egy nĂŠgyzetmĂŠter falon hĂĄny Watt energia halad ĂĄt, ha a kĂŠt oldala kĂśzĂśtt egy fok a hőmĂŠrsĂŠkletkĂźlĂśnbsĂŠg.)A jelenlegi hőĂĄtbocsĂĄtĂĄsi kĂśvetelmĂŠny0,45 W/m2/K. A rendelettervezet 2015-től a hőĂĄtbocsĂĄtĂĄst 0,3 W/m2/K-ra csĂśkkenti, ĂŠs ez mĂŠrsĂŠklődik tovĂĄbb 2019-től 0,24-re.A tetőtĂŠri lakĂĄsok – lakrĂŠszek – hőĂĄtbocsĂĄtĂĄsi kĂśvetelmĂŠnye ma 0,25 W/m2/K, ez előbb 0,2-re, majd 0,17-re csĂśkken.

Ez utĂłbbihoz legalĂĄbb 40 centimĂŠter vastag hőszigetelĂŠs kell, ma a legtĂśbb ilyen csalĂĄdi hĂĄzban 10 centimĂŠter vastag a hőszigetelő anyag.A kereskedelemben ma kaphatĂł, korszerűnek mondott kĂŠtrĂŠtegű Ăźveggel kĂŠszĂźlt – akĂĄr műanyag, akĂĄr fa szerkezetű – ablakok hőĂĄtbocsĂĄtĂĄsa 1,1-1,2 W/m2/K, de a kĂśvetelmĂŠny csak 1,6. Ez utĂłbbi csĂśkken kĂŠt lĂŠpcsőben 1,3-ra, majd 1,15-re.A tetősĂ­k ablakok kĂśvetelmĂŠnye ma 1,7 W/m2/K, ĂŠs ez csĂśkken 1,4-re, illetve 1,25-re – ez utĂłbbit mĂĄr ma tudjĂĄk teljesĂ­teni ezek az ablakok.

A mĂłdosĂ­tĂĄs kimondja, hogy akĂĄr felĂşjĂ­tĂĄskor, akĂĄr bővĂ­tĂŠskor az ĂŠpĂźletszerkezetek energetikai jellemzőinek azonosnak kell lenniĂźk az ismertetett, Ăşj ĂŠpĂźletekre vonatkozĂł kĂśvetelmĂŠnyekkel.A rendelet jelenleg az ezer nĂŠgyzetmĂŠteresnĂŠl nagyobb ĂŠpĂźletekre Ă­rja elő azt, hogy a tervezĂŠskor vizsgĂĄlni kell a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok hasznĂĄlatĂĄnak, illetve a decentralizĂĄlt energiaellĂĄtĂĄs alkalmazĂĄsĂĄnak a lehetősĂŠgĂŠt. JĂśvő ĂŠv első napjĂĄtĂłl ezt alapterĂźleti megkĂśtĂŠs nĂŠlkĂźl el kell vĂŠgezni.

Â