close
Biomassza és napenergiarendszer Tiszaugon
Egyéb - Megújuló - Távhő

Biomassza és napenergiarendszer Tiszaugon

BiomasszĂĄbĂłl nyeri a fűtĂŠsi energiĂĄt ĂŠs napkollektorok segĂ­tsĂŠgĂŠvel ĂĄllĂ­tja elő a hasznĂĄlati meleg vizet az a korszerű rendszer, melyet szerdĂĄn adtak ĂĄt a JĂĄsz-Nagykun-Szolnok megyei ĂśnkormĂĄnyzat fenntartĂĄsĂĄban műkĂśdő „Szőke Tisza” FogyatĂŠkosok OtthonĂĄban, Tiszaugon.

A 100 milliĂł forintot megkĂśzelĂ­tő ĂśsszkĂśltsĂŠgű fejlesztĂŠsre a KĂśrnyezet ĂŠs Energia OperatĂ­v Program (KEOP) keretĂŠből tĂśbb mint 58.5 milliĂł forint vissza nem tĂŠrĂ­tendő tĂĄmogatĂĄst nyertek, melyet a fenntartĂł tovĂĄbbi 39 milliĂł forint sajĂĄt forrĂĄssal egĂŠszĂ­tett ki – mondta a projektzĂĄrĂł rendezvĂŠnyen Árvai JĂĄnosnĂŠ, az intĂŠzmĂŠny igazgatĂłja.

KovĂĄcs SĂĄndor, a megyei kĂśzgyűlĂŠs elnĂśkekĂśszĂśntőjĂŠben elmondta: az intĂŠzmĂŠny eddiginĂŠl kisebb kĂśrnyezeti terhelĂŠssel jĂĄrĂł, megĂşjulĂł energiĂĄra alapulĂł fűtĂŠse ĂŠs melegvĂ­z-ellĂĄtĂĄsa valĂłsult meg a fejlesztĂŠssel amelynek rĂŠszea bioenergiĂĄra ĂŠpĂźlő hőellĂĄtĂł rendszer ĂŠs ĂŠpĂźletĂŠnek megĂŠpĂ­tĂŠse, egy 300 kilowatt teljesĂ­tmĂŠnyű biomassza kazĂĄn, valamint a biomassza betĂĄrolĂł ĂŠs aprĂ­tĂł rendszer.

Az ĂŠpĂźleten 8 darab napkollektort is elhelyeztek a kivitelezők, melyek egy 750 literes tĂĄrolĂłban hasznĂĄlati meleg vizet ĂĄllĂ­tanak elő. A korszerűsĂ­tĂŠsnek kĂśszĂśnhetően ĂŠvente 1956 gigajoule fűtőĂŠrtĂŠkű fosszilis energiahordozĂłt, valamint 115 tonna ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş szĂŠn-dioxid kibocsĂĄtĂĄst takarĂ­tanak meg ĂŠs 56 gigajoule mennyisĂŠgű napenergiĂĄt, illetve 152 tonnĂĄnyi biomasszĂĄt hasznosĂ­tanak a lĂŠtesĂ­tmĂŠnyben.

Ezen kĂ­vĂźl a beruhĂĄzĂĄs rehabilitĂĄciĂłs cĂŠlokat is szolgĂĄl, hiszen a kĂŠsőbbiekben előre lĂĄthatĂłlag a komplexumban gondozottakat is bevonjĂĄk majd a biomassza-alapanyag – jelenleg faaprĂ­tĂŠk – előkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠbe – hangsĂşlyoztĂĄk a vezetők, akik a fejlesztĂŠs előzmĂŠnyeiről szĂłlva felidĂŠztĂŠk: az otthon kĂśzel 100 ĂŠves ĂŠpĂźlete 2004-2006 kĂśzĂśtt felĂşjĂ­tĂĄson esett ĂĄt, valamint Ăşj intĂŠzmĂŠnyrĂŠszekkel is bővĂźlt.

Â