close
Százmilliárdot költene a LUKoil 2022-ig
Egyéb - Gáz - Olaj

Százmilliárdot költene a LUKoil 2022-ig

TĂ­z ĂŠvre szĂłlĂł stratĂŠgiĂĄt kĂŠszĂ­tett az orosz LUKoil magĂĄnkĂŠzben lĂŠvő olajvĂĄllalat. A gĂĄztermelĂŠs megduplĂĄzĂĄsĂĄra ĂŠs az olajtermelĂŠs csĂśkkenĂŠsĂŠnek visszafordĂ­tĂĄsĂĄra a kĂśvetkező tĂ­z ĂŠvben 100 milliĂĄrd dollĂĄr ĂŠrtĂŠkben fektetne be, ennek rĂŠsze lenne az Irakban mĂĄr megvetett gyĂśkerei erősĂ­tĂŠse ĂŠs tengerentĂşli terjeszkedĂŠs is.

OroszorszĂĄg mĂĄsodik legnagyobb olajtermelője a kĂśvetkező tĂ­z ĂŠvben 100 milliĂĄrd dollĂĄrt kĂśltene kĂźlfĂśldi terjeszkedĂŠsĂŠre. Mint azt Vagit Alekperov, a LUKoil elnĂśke a elmondta, emellett a vĂĄllalat megduplĂĄznĂĄ gĂĄztermelĂŠsĂŠt ugyanebben az időszakban. A tĂśbb, mint 40 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres ĂŠves termelĂŠs elĂŠrĂŠsĂŠhez 13 milliĂĄrd dollĂĄr injektĂĄlĂĄsĂĄra lesz szĂźksĂŠg. Az ĂŠvi 9 milliĂĄrd dollĂĄr nyeresĂŠget produkĂĄlĂł LUKoil az egyetlen olyan orosz olajvĂĄllalat, ami a tĂśbbnyire kiĂśregedő szĂŠnhidrogĂŠnmezőkből ĂĄllĂł portfĂłliĂłja miatt a termelĂŠs csĂśkkenĂŠsĂŠvel kĂźszkĂśdik.

Jelenlegi tervei kĂśzĂśtt tengerentĂşli eszkĂśzĂśk megszerzĂŠse is szerepel. Alekperov elmondĂĄsa szerint a kĂśvetkező tĂ­z ĂŠv befektetĂŠsei főkĂŠnt az iraki Nyugat-Kvarna-2 ĂŠs mĂĄs terĂźletek, valamint a Kaszpi-tengeren lĂŠvő mezőkbe irĂĄnyulnak majd. A vĂĄllalat egyĂŠbkĂŠnt a vilĂĄg olajtartalĂŠkainak 1 szĂĄzalĂŠkĂĄt birtokolja, olajtermelĂŠsĂŠnek 2,2 szĂĄzalĂŠkĂĄt adja, ezzel pedig a harmadik legjobban teljesĂ­tő magĂĄnvĂĄllalat a vilĂĄgon.

A belfĂśldi olajtermelĂŠsben 17,8 szĂĄzalĂŠkkal veszi ki a rĂŠszĂŠt ĂŠs az Ăśsszes orosz olaj 18,2 szĂĄzalĂŠka a LUKoil finomĂ­tĂłiban vĂĄlik kĂŠsztermĂŠkkĂŠ. A vĂĄllalatnak nĂŠgy nagy ĂŠs kĂŠt kisebb finomĂ­tĂłja van OroszorszĂĄgban, ezen felĂźl nĂŠgy gĂĄzkezelője ĂŠs kĂŠt petrolkĂŠmiai gyĂĄra. KĂźlfĂśldĂśn tovĂĄbbi Ăśt olajfinomĂ­tĂłt műkĂśdtet, Ăśsszesen 2010-ben 45,1 milliĂł tonna, azaz 338 milliĂł hordĂł olaj ment ĂĄt a LUKoil csoport finomĂ­tĂłin. A LUKoil 2010-ben a 9 milliĂĄrd dollĂĄros nyeresĂŠge mellett 30,2 milliĂĄrd dollĂĄradĂłt fizetett be az orosz ĂĄllamnak.