close
Elkészült a Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv
Egyéb - Emisszió - Megújuló - Távhő

Elkészült a Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv

ElkĂŠszĂźlt a Nemzeti EnergiahatĂŠkonysĂĄgi CselekvĂŠsi Terv, amelynek elsődleges cĂŠlja a lehető legnagyobb megtakarĂ­tĂĄs elĂŠrĂŠse a vĂŠgső energiafelhasznĂĄlĂĄsban a rendelkezĂŠsre ĂĄllĂł forrĂĄsok hatĂŠkony felhasznĂĄlĂĄsĂĄval – kĂśzĂślte a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium.

Az EurĂłpai UniĂł tagĂĄllamainak az EurĂłpai BizottsĂĄg ĂĄltal meghatĂĄrozott tartalmi ĂŠs formai keretek betartĂĄsĂĄval Nemzeti EnergiahatĂŠkonysĂĄgi CselekvĂŠsi Tervet kĂŠszĂ­tenek a 2008-ban kezdődő 9 ĂŠves időszakra. Ezen időszak alatt Ăśsszesen 9 szĂĄzalĂŠkos elvĂĄrt energia-megtakarĂ­tĂĄsra tĂśrekednek a vĂŠgfelhasznĂĄlĂĄsban. Ennek megfelelően MagyarorszĂĄg II. Nemzeti EnergiahatĂŠkonysĂĄgi CselekvĂŠsi Terve azokat a mĂĄr folyamatban lĂŠvő ĂŠs tervezett energiahatĂŠkonysĂĄgi intĂŠzkedĂŠseket vĂĄzolja fel, amelyekkel a meghatĂĄrozott ĂĄgazatokvĂŠgső energiafelhasznĂĄlĂĄsa ĂĄtlagosan ĂŠvi egy szĂĄzalĂŠkkal mĂŠrsĂŠkelhető 2008 ĂŠs 2016 kĂśzĂśtt – Ă­rta kĂśzlemĂŠnyĂŠben az NFM.

A Nemzeti EnergiahatĂŠkonysĂĄgi CselekvĂŠsi Terv vĂŠgrehajtĂĄsa ĂŠrdekĂŠben szĂźletett kormĂĄnyhatĂĄrozat meghatĂĄrozza az egyes feladatok felelősĂŠt ĂŠs hatĂĄridejĂŠt. A kormĂĄny a CselekvĂŠsi Tervet hamarosan benyĂşjtja az EurĂłpai BizottsĂĄg rĂŠszĂŠre. A jelentős fejlődĂŠsi potenciĂĄllal rendelkező zĂśldipar a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok fokozĂłdĂł felhasznĂĄlĂĄsa rĂŠvĂŠn a jĂśvő egyik fontos iparĂĄga ĂŠs kitĂśrĂŠsi irĂĄnya lehet a mezőgazdasĂĄg, a vidĂŠk ĂŠs tĂĄgabb ĂŠrtelemben a nemzetgazdasĂĄg szĂĄmĂĄra. Az energiahatĂŠkonysĂĄgi programok hozzĂĄjĂĄrulnak a hazai versenykĂŠpessĂŠg fokozĂĄsĂĄhoz. 

Az e programok eredmĂŠnyekĂŠppen megjelenő piaci kereslet 2020-ig akĂĄr 80.000 Ăşj munkahely megteremtĂŠsĂŠt is elősegĂ­theti. Az energia megtakarĂ­tĂĄson kĂ­vĂźli tovĂĄbbi jĂĄrulĂŠkos hatĂĄsok a komfortfokozat nĂśvekedĂŠse, az alacsonyabb zajhatĂĄs, ĂŠpĂźleteken belĂźl a karbantartĂĄsi kĂśltsĂŠgek csĂśkkenĂŠse, a hazai ingatlanvagyon ĂŠrtĂŠkĂŠnek nĂśvekedĂŠse. A tervezett intĂŠzkedĂŠsek kĂśzvetett cĂŠlja, hogy pĂŠldĂĄjuk szemlĂŠletvĂĄltozĂĄst indĂ­tson el a tĂĄrsadalomban, melynek eredmĂŠnyekĂŠppen az energia valĂłs ĂŠrtĂŠke tudatossĂĄ vĂĄlik. Ez a szemlĂŠletvĂĄltozĂĄs visszahat a termĂŠszeti erőforrĂĄsokkal valĂł bĂĄnĂĄsmĂłdra, ĂŠs Ă­gy a kĂśrnyezetvĂŠdelmi, klĂ­mavĂŠdelmi ĂŠs fenntarthatĂłsĂĄgi tĂśrekvĂŠseket is tĂĄmogatja. A CselekvĂŠsi Tervet a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium a kĂśzeljĂśvőben kĂśzzĂŠteszi a kormĂĄnyzati honlapon.

 

Â