close
Meglévő kőolajfinomítói fejlesztését tervezi a Mol
Egyéb - Olaj

Meglévő kőolajfinomítói fejlesztését tervezi a Mol

A kĂśvetkező Ăśt ĂŠvben hatĂŠkonyabbĂĄ kell tenni a kőolajfinomĂ­tĂłk műkĂśdĂŠsĂŠt, a horvĂĄtorszĂĄgi ĂŠs a szlovĂĄkiai finomĂ­tĂłkat a pozsonyihoz ĂŠs a szĂĄzhalombattaihoz hasonlĂł szĂ­nvonalĂşvĂĄ kell fejleszteni – mondta Mosonyi GyĂśrgy, a Mol felĂźgyelőbizottsĂĄgĂĄnak elnĂśke a veszprĂŠmi Pannon Egyetemen tartott előadĂĄsĂĄban szerdĂĄn.

Ez igen komoly ĂŠs tőkeigĂŠnyes feladat a kĂśvetkező pĂĄr ĂŠvben- fogalmazott, hozzĂĄtĂŠve, hogy a Mol horvĂĄtorszĂĄgi ĂŠs szlovĂĄkiai finomĂ­tĂłjĂĄval EurĂłpa legfejlettebb ĂŠs legeredmĂŠnyesebb Ăźzemeit teremtette meg. Az Ăśt finomĂ­tĂłval rendelkező vĂĄllalat ĂŠvi 25 milliĂł tonna finomĂ­tĂĄsi kapacitĂĄssal rendelkezik. A kĂśzĂŠp-eurĂłpai terjeszkedĂŠs 2005-Ăśs befejezĂŠsĂŠvel – amikor a romĂĄniai finomĂ­tĂłt nem sikerĂźlt megszerezni – vĂĄltani kell, ĂŠs a szĂŠnhidrogĂŠn kutatĂĄs ĂŠs kitermelĂŠs globĂĄlis ĂźzletĂĄgĂĄt kell tovĂĄbbfejleszteni – jelezte. Úgy vĂŠlte, hogy az “erőforrĂĄs-nacionalzimus” miatt – ahol az ĂĄllamok korlĂĄtozzĂĄk a privĂĄt szektor ĂĄsvĂĄnykincsekhez valĂł hozzĂĄfĂŠrĂŠsĂŠt, ĂŠs szabĂĄlyozĂłkkal a szerződĂŠsek megkĂśtĂŠsĂŠbe is beleavatkoznak – nem lehet tovĂĄbb terjeszkedni, ĂŠs nem lehet kĂśzművĂĄllalatokat vĂĄsĂĄrolni.

EzĂŠrt mindent meg kell tenni annak ĂŠrdekĂŠben, hogy a Mol a finomĂ­tĂłkhoz kĂśtődő tevĂŠkenysĂŠgeit hatĂŠkonyabbĂĄ tegye, s a horvĂĄt ĂŠs a szlovĂĄk finomĂ­tĂłkat is fel kell hozni a szĂĄzhalombattai szintre – mondta a felĂźgyelőbizottsĂĄg elnĂśke. Elmondta, hogy a cĂŠgeknek a szĂĄz dollĂĄr feletti kőolajĂĄrat a magas kitermelĂŠsi kĂśltsĂŠgek miatt kell fenntartaniuk, mert ez alatt nem biztosĂ­tott az ĂźzletĂĄg nyeresĂŠgessĂŠge. A magas kitermelĂŠsi kĂśltsĂŠgek ugyanakkor biztosĂ­tjĂĄk a szĂŠnhidrogĂŠn-kĂŠszletek lassabb kimerĂźlĂŠsĂŠt – tette hozzĂĄ.

Mosonyi GyĂśrgy szerint a tartĂłsan magas kőolajĂĄr meghatĂĄrozza a fejlesztĂŠsek irĂĄnyĂĄt, amelyet az iparĂĄgnak kĂśvetnie kell: mikĂśzben a fosszilis energiahordozĂłk jĂśvője mĂŠg a kĂśvetkező ĂŠvtizedekben biztosĂ­tott, nyitni kell a megĂşjulĂł energia irĂĄnyĂĄba. Terveik szerint SzĂĄzhalombattĂĄn ĂŠs Pozsonyban 800 megawatt teljesĂ­tmĂŠnyű gĂĄzturbinĂĄs erőművet lĂŠtesĂ­tenek, amelyről a vĂŠgső dĂśntĂŠst jĂśvőre hozzĂĄk meg.

A cĂŠg stratĂŠgiĂĄjĂĄrĂłl szĂłlva elmondta, hogy a magyarorszĂĄgi vĂĄllalatbĂłl 45 orszĂĄgban jelenlĂŠvő ĂŠs hĂĄrom orszĂĄgban piacvezető globĂĄlis cĂŠggĂŠ fejlődĂśtt Mol egyre tĂśbb erőforrĂĄst biztosĂ­t a szĂŠnhidrogĂŠnek irĂĄnti nĂśvekvő igĂŠnyek kielĂŠgĂ­tĂŠsĂŠre. A Mol tervei kĂśzĂśtt emlĂ­tette, hogy a fenyegetettsĂŠg ellenĂŠre a kitermelĂŠs nĂśvelĂŠse miatt terjeszkedni kell a kazahsztĂĄni, pakisztĂĄni, kurdisztĂĄni lelőhelyek felĂŠ is. A feldolgozĂłiparban regionĂĄlisan “beĂĄllt a piac”, ezĂŠrt Ăşj lehetősĂŠgek a szĂŠnhidrogĂŠn- kutatĂĄsban vannak – vĂŠlekedett Mosonyi GyĂśrgy.

Â