close
Beindult az ukrán gázimport
Egyéb - Gáz

Beindult az ukrán gázimport

Megfordult az ukrán-európai gázáramlás, novembertől januárig a német RWE küld majdnem 57 millió köbméter földgázt Ukrajnának, Lengyelországon keresztül. Orosz gáz van a vezetékben, ami kerülőúton is olcsóbb Ukrajnának, mintha közvetlenül a keleti szomszédjától vette volna.

November elseje óta megfordult a szokásos irány és Ukrajna kapott gázt Európától. A lengyel határon 3,3 millió köbméter földgáz haladt át öt nap alatt, írja az Itar-Tassz hírügynökség. A kiszolgáló a német RWE, és a szállítás 2013 január elsejéig tart, összesen pedig valamivel kevesebb, mint 56 millió 745 ezer köbméter gáz folyik át addig a vezetéken. A Naftogaz Ukraini állami vállalat még nem kommentálta a hírt.

Ukrajna akár évi 5 milliárd köbméter gázt is fogadhat Európából, és ezt a kapacitást 20 milliárd köbméterre növelheti a jövőben, beruházás nélkül, mondta Oleg Mihalevics, az Ukrantransgaz vezető mérnökhelyettese korábban. Ukrajna gáztovábbító rendszerének összkapacitása a nyugati határon 40 milliárd köbméter körül van.

A Naftogaz Ukrainy és az RWE 2012 májusában írta alá a keretmegállapodást a gázvételről. A dokumentum nem tartalmaz a felekre vonatkozó mennyiségi kötelezettséget, azért mert arról külön megállapodás születik majd, vételenként. Nikolj Azarov ukrán miniszterelnök már korábban jelezte, hogy országa Európától vásárolna gázt, Oroszországból származót is, mivel még így is olcsóbban juthatnak hozzá, mint a gázexport-monopóliummal rendelkező Gazpromtól. Mint hozzátette, az RWE-től is orosz származású gázról tárgyaltak, mert a kerülőúton is olcsóbb, mint közvetlenül Oroszországból. Jevgenyij Bakulin, a Naftogaz Ukraini vezérigazgatója korábban 10 milliárd köbméteres vételi tervet ismertetett.

Ukrajna 416 dollárt fizetett ezer köbméter Gazprom-gázért az első negyedévben, 418-at a középső két negyedévben és 413 dollárt a negyedikben. Így az éves átlagár 415,77 dollár lesz, ami éppen az állam által meghatározott 416 dolláros keret alatt van. A gázt Lengyelországon keresztül kapja, az EnergiaInfo értesülése szerint azonban korábban Magyarországon keresztüli tranzitról is egyeztettek.

Török, román és más német gázvállalatokkal is tárgyal jelenleg Kijev hasonló üzletekről, egyenként évi 2-3,5 milliárd köbméter gáz importjáról van szó. Ukrajna azt követően kezdett új ellátási útvonalak után nézni, hogy Oroszország kijelentette, nem hajlandó tárgyalni a gázár csökkentéséről.