close
Brüsszel nem rajong a Déli Áramlatért
Egyéb - Gáz

Brüsszel nem rajong a Déli Áramlatért

Oroszország már az idén elkezdené a Déli Áramlat építését, de hiányzik hozzá néhány aláírás. Az EU szerint bár a teljes törvénycsomag csak 2013 márciusában lép életbe az uniós gázpiaci törvények betartását nem kerülheti meg a Gazprom.

Az orosz állami Gazprom mindent megtesz azért, hogy még az idén elkezdődjön a Déli Áramlat gázvezeték építése. A projekt egészére vonatkozó végső beruházási döntést a vállalat november 15-én hozza meg, előbb azonban meg kell még kötnie Szlovéniával is a beruházási szerződést. A Magyarországra vonatkozó megegyezést október 31-én kötötték meg.

A Gazprom az Európai Unió Harmadik Energiacsomagjának érvénybe lépése előtt szeretné lezárni a tárgyalásokat, ezért sietnie kell. A 2013 márciusától hatályos új szabályozás megköveteli, hogy amennyiben harmadik ország, mint például Oroszország épít az EU területén vezetéket, ahhoz más EU-s szolgáltató is hozzáférhessen. A beruházás siettetése ugyanakkor nem ad lehetőséget a Déli Áramlatnak arra, hogy megkerülje az EU trösztellenes és környezetvédelmi szabályait, idéz egy meg nem nevezett forrást az Európai Bizottságtól a Natural Gas Europe online lap. A csomag két kulcsfontosságú, a gáziparral és a villamosáram-iparral kapcsolatos részét már 2011 márciusában érvénybe léptették az egyes a tagállamok, ezért gyakorlatilag, amit elkerülne a Gazprom, már másfél éve él.

Az Európai Bizottság emellett úgy látja, hogy Románia és Bulgária sincs teljes szinkronban az EU gázpiaci előírásaival, ezért 2011 novemberétől az Európai Bíróság előtt van az ügyük. Az Unió, bár nem nyíltan, de azért hátráltatja a Déli Áramlatot, mert szeretné a saját projektjét, a Nabuccót megépíteni, hasonló útvonalon, vagy akár egy másik, de semmiképpen sem orosz beruházást támogatna. Egy nemrég napvilágot látott jelentés szerint Bulgáriát felszólította az EU, hogy határozottabban álljon ki az európai gázdiverzifikációs projekt mellett. Eközben Szófia határozottan arra készül, hogy Moszkvának tegyen határozott ígéretet. Alekszej Miller, a Gazprom igazgatósági tanácsának elnöke pénteken látogat oda, hogy aláírja a bolgár döntéshozókkal a Déli Áramlattal kapcsolatos szerződést. A végső beruházási döntés másik szignálója Mihail Andonov, a Bulgarian Energy Holding vezérigazgatója lesz.

Magyarországon október végén jelentették be, hogy megszületett a végső beruházási döntés.  “Nagyon fontos, mondhatni történelmi nap ez” – mondta Alekszander Medvegyev Budapesten. “Végre végleges döntés született a Déli Áramlat megépítéséről Magyarországon, így megkezdődhet a projekt kivitelezése, amellyel biztonságosabbá válik Európa gázellátása” – tette hozzá a Gazprom vezérigazgató-helyettese, aki szerint a megállapodásnak mind a közvetlen, mind a közvetett hatása igen jelentős lesz a magyar gazdaságra nézve.

A Déli Áramlat 229 kilométeres magyarországi szakasza Hercegszántónál kezdődik és Tornyiszentmiklósnál lép ki az országból, kapacitása mintegy 30 milliárd köbméter lesz évente, a gázszállítás kezdete 2016 január elseje. A Déli áramlat Magyarországi költsége több mint 600 millió euró, azaz mintegy 200 milliárd forint. Újságírói kérdésre Medvegyev elmondta, hogy a jövőre nézve is fontos beruházás a Déli Áramlat, mivel Európának 2030-ra évente 200 milliárd köbméter földgázt kell importálnia. Medvegyev szerint még ha az összes tervezett vezeték, LNG-terminál, illetve palagázkitermelési terv kapacitását összeadjuk, még akkor sem lesz elegendő az európai gázigény kielégítéséhez. Szintén kérdésre válaszolva elmondta, hogy a földgáz árát nem a vezetékek száma, hanem a piaci helyzet határozza meg. Véleménye szerint a jelenlegi – immár csak negyven éves – árképzési rendszer megfelelő. Baji Csaba szerint a földgázpiacnak mindenképpen jót tesz, ha több futó projekt is van Magyarországon, mivel ez bővítheti a piaci kínálatot.