close
Az uniós iráni olajembargó drágítaná a kőolajat
Egyéb - Olaj

Az uniós iráni olajembargó drágítaná a kőolajat

Az IrĂĄnnal szemben bevezetendő uniĂłs olajvĂĄsĂĄrlĂĄsi tilalom kĂśzvetlenĂźl 2-3 dollĂĄrral emelnĂŠ a kőolaj hordĂłnkĂŠnti vilĂĄgpiaci ĂĄrĂĄt a szakĂŠrtők szerint, ha azonban az embargĂł miatt az arab orszĂĄg lezĂĄrnĂĄ a Hormuzi-szorost, akkor az drasztikusan csĂśkkentenĂŠ kĂ­nĂĄlatot, s jĂłval nagyobb ĂĄremelkedĂŠshez vezetne.

Hegedűs MiklĂłs, a GKI EnergiakutatĂł Ăźgyvezető igazgatĂłja ugyanakkor elmondta, nem hiszi, hogy IrĂĄn lezĂĄrja a szorost, mivel a szĂĄllĂ­tĂĄsi Ăştvonal blokkolĂĄsa sĂşlyosan sĂŠrtenĂŠ az olajat exportĂĄlĂł tĂśbbi arab orszĂĄg ĂŠrdekĂŠt is. BecslĂŠsek szerint a tengeren hajĂłkkal tovĂĄbbĂ­tott kőolaj mintegy 40 szĂĄzalĂŠka a Hormuzi-szoroson halad ĂĄt. Az olajembargĂł sĂŠrtenĂŠ IrĂĄn gazdasĂĄgi ĂŠrdekeit is, hiszen TeherĂĄn valutabevĂŠtelĂŠnek 80 szĂĄzalĂŠka a kőolajexportbĂłl szĂĄrmazik, ami ĂŠvi mintegy 100 milliĂĄrd dollĂĄr.TarjĂĄnyi DĂĄniel, a CrĂŠdit Agricole Corporate andInvestment Bank MagyarorszĂĄgi FiĂłktelepe vezető kereskedője szerint az embargĂł kĂśzvetlenĂźl talĂĄn 2-3 dollĂĄrral emelnĂŠ a kőolaj vilĂĄgpiaci ĂĄrĂĄt.

IrĂĄn a vilĂĄg napi mintegy 83 milliĂł hordĂłs felhasznĂĄlĂĄsĂĄnak 8-9 szĂĄzalĂŠkĂĄt termeli ki. Az EurĂłpai UniĂł tagĂĄllamai a napokban elvi egyetĂŠrtĂŠsre jutottak abban, hogy a tovĂĄbbiakban nem vĂĄsĂĄrolnak irĂĄni kőolajat akkor, ha TeherĂĄn nem műkĂśdik egyĂźtt atomprogramja ĂźgyĂŠben a nemzetkĂśzi kĂśzĂśssĂŠggel. Az embargĂłrĂłl a vĂŠgső dĂśntĂŠst valĂłszĂ­nűleg az uniĂłs kĂźlĂźgyminiszterek januĂĄr 30-i ĂźlĂŠsĂŠn hozzĂĄk meg.

A hĂ­radĂĄsok szerint az Ăşjabb szankciĂłk sorĂĄba illeszkedő intĂŠzkedĂŠs pontos tartalma ĂŠs bevezetĂŠsĂŠnek időpontja mĂŠg tovĂĄbbi egyeztetĂŠs tĂĄrgya lesz.EurĂłpĂĄban nagy mennyisĂŠgű irĂĄni kőolajat vesz a tĂśbbi kĂśzĂśtt GĂśrĂśgorszĂĄg, OlaszorszĂĄg, SpanyolorszĂĄg ĂŠs Belgium.IrĂĄn a lehetsĂŠges ellenlĂŠpĂŠsek kĂśzĂśtt a Hormuzi-szoros lezĂĄrĂĄsĂĄt is kilĂĄtĂĄsba helyezte.

Â