close
Az OPEC szerint a spekulánsok hajtják fel az olaj árát
Egyéb - Olaj

Az OPEC szerint a spekulánsok hajtják fel az olaj árát

SpekulĂĄciĂł hatĂĄsĂĄra emelkedik az olaj ĂĄra a Kőolaj-exportĂĄlĂł OrszĂĄgok Szervezete (OPEC) szerint. Az OPEC szerint olyan ĂĄrra van szĂźksĂŠg, amely ĂśsztĂśnzi az olajipari beruhĂĄzĂĄsokat, ugyanakkor nem fĂŠkezi a vilĂĄggazdasĂĄg kilĂĄbalĂĄsĂĄt a vĂĄlsĂĄgbĂłl, a kitermelĂŠs nĂśvelĂŠsĂŠre pedig egĂŠszen addig nincs szĂźksĂŠg, amĂ­g a kőolaj nem a kereslet bővĂźlĂŠse miatt drĂĄgul. “PusztĂĄn spekulĂĄciĂł miatt az OPEC nem avatkozik be a piaci folyamatokba” – mondta Abdallah SzĂĄlem el-Badri, a szervezet főtitkĂĄra a Wirtschafsblatt cĂ­mĹą osztrĂĄk lapnak.


 Az olajkartell vezetője egy hétfőn megjelent lapinterjúban úgy vélte, a kereslet alakulásának nem volt szerepe abban, hogy a kőolaj hordónkénti ára 27 havi csúcsra, a 100 dolláros szint közelébe emelkedett az utóbbi napokban. Abdallah Szálem el-Badri főtitkár szerint a kínálat megfelelő, és nagyobb mennyiséget nem is tudna felszívni a piac. A drágulást csupán az okozta, hogy spekulánsok kihasználták a kitermelésben keletkezett zavarokat, elsősorban az egyik legfontosabb észak-amerikai vezeték, az Alaszkán végigfutó 1.300 kilométeres Transzalaszkai Csővezeték (Trans Alaska Pipeline System) szivárgását.

A napokban az OPEC tĂśbb tagja, kĂśztĂźk a soros elnĂśk IrĂĄn, valamint Venezuela ĂŠs LĂ­bia illetĂŠkesei is kifejtettĂŠk, hogy a hordĂłnkĂŠnti 100 dollĂĄros olajĂĄr nem lenne elĂŠg ok a kitermelĂŠs nĂśvelĂŠsĂŠre.

Az olaj ára 2008-ban, a világgazdasági válság előtt volt történelmi csúcson, hordónként 147 dolláron. Elemzők szerint belátható időn belül nem fordul elő hasonló árszint, viszont jóval a 100 dolláros határ fölé emelkedhet a kőolaj ára, ha az OPEC nem jelzi, hogy készen áll a kitermelés növelésére.

A NemzetkĂśzi Energia ÜgynĂśksĂŠg (IEA) vezetője szerint a jelenlegi ĂĄrszint mĂĄr “riasztĂł”. Tanaka Nobuo egy hĂŠtfőn adott nyilatkozatĂĄban kifejtette, hogy “negatĂ­v hatĂĄsokkal jĂĄrhat, ha tartĂłssĂĄ vĂĄlnak a mostani ĂĄrak”, az OPEC-nek ezĂŠrt “nagyobb rugalmassĂĄgot kellene mutatnia” az olajkitermelĂŠs nĂśvelĂŠsĂŠt illetően.

Hétfőn, közép-európai idő szerint délelőtt az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 97,88 dollár volt a nemzetközi kereskedésben, 50 centtel mérséklődött a pénteki záráshoz képest. A nyugati-féltekén irányadó WTI olajfajta ára 65 centtel 90,89 dollárra csökkent.

Â