close
Az MVM az Agri projektcég tagja lett
Áram - Egyéb - Gáz

Az MVM az Agri projektcég tagja lett

A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) 50 ezer euró hozzájárulással az AGRI LNG hétvégén  tartott budapesti közgyűlésén hozott döntést követően a projekttársaság tagja lett  -  jelentette be az MVM hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az AGRI projekt cĂŠlja az azeri fĂśldgĂĄz szĂĄllĂ­tĂĄsa KĂśzĂŠp- ĂŠs DĂŠlkelet-EurĂłpa orszĂĄgaiba. Az MVM belĂŠpĂŠsĂŠvel vĂĄrhatĂłan felgyorsulnak a projekt előkĂŠszĂźletei – olvashatĂł a kĂśzlemĂŠnyben. A  projektcĂŠg szoros egyĂźttmĹąkĂśdĂŠsben vĂŠgzi az uniĂłs forrĂĄsok elĂŠrĂŠsĂŠhez szĂźksĂŠges feladatokat.

A tervek szerint 7 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter ĂŠves kapacitĂĄsĂş gĂĄzvezetĂŠk projekt vĂĄrhatĂł bekerĂźlĂŠsi kĂśltsĂŠgĂŠt 4-6 milliĂĄrd eurĂłra becsĂźlik.

Az AGRI LNG tagja az azeri SOCAR, a grúz GOGC és a román Romgaz cégek. Mindhárom társaság egyenként 25 ezer eurós tőkeemelésével 200 ezer euróra emelték a társaság jegyzett tőkéjét, és a négy tag egyenlő részesedéssel rendelkezik benne.

Az MVM kĂŠpviseletĂŠt BĂĄcs ZalĂĄn, a tĂĄrsasĂĄg stratĂŠgiai vezĂŠrigazgatĂł-helyettese lĂĄtja el.

A csaknem 100 szĂĄzalĂŠkban ĂĄllami tulajdonĂş MVM csatlakozĂĄsĂĄt 2011. februĂĄr 14-ĂŠn, a nĂŠgy orszĂĄg miniszteri talĂĄlkozĂłja utĂĄn jelentettĂŠk be.

Az AGRI projekt eredményeként a tervek szerint az azerbajdzsáni Sangachal terminált csővezetéken kötnék össze a Grúzia fekete-tengeri kikötőjével. Itt cseppfolyósítási eljárás után a földgázt tankereken szállítanák a romániai Constanca kikötőjébe. Az újragázosítást követően a már létező román vezetékhálózaton jutna el a földgáz a felhasználókhoz Romániába, a nemrégiben átadott magyar-román gázvezetéken keresztül Magyarországra és a régió más országaiba.

A közleményben az MVM megjegyzi, hogy a Keleti Partnerség kerete adta lehetőségeket maximálisan kihasználva, a regionális együttműködésben megvalósuló projekt összhangban van Magyarország egyik stratégiai célkitűzésével, amely  az energiabiztonság javítása érdekében új földgáz-forrás és -szállítási útvonalak kialakítására irányul.