close
Az időjósok lenyomták az olajárat
Egyéb - Olaj

Az időjósok lenyomták az olajárat

LapzĂĄrtĂĄnkkor mĂĄr Ăśt dollĂĄr kĂśrnyĂŠkĂŠn mozgott a nyersolaj jegyzĂŠsĂĄrĂĄnak vesztesĂŠge a New York-i ĂĄrupiacon. A WTI alaptĂ­pusnĂĄl a 4 szĂĄzalĂŠknak megfelelő esĂŠst kĂśvetően mĂĄr 126,5 dollĂĄrĂŠrt is adtĂĄk a kőolaj hordĂłjĂĄt, augusztusi szĂĄllĂ­tĂĄsra – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Az EurĂłpĂĄban irĂĄnyadĂł Brent alaptĂ­pus nĂŠmileg nagyobb ellenĂĄllĂĄst tudott kifejteni: ĂĄra a 4,5 dollĂĄros csĂśkkenĂŠs utĂĄn 128,1 dollĂĄrra mĂŠrsĂŠklődĂśtt. Az ĂĄresĂŠs fő okai most a meteorolĂłgiai előrejelzĂŠsek voltak, amelyekből kiderĂźlt, hogy a Dolly trĂłpusi vihar nem vĂĄlik pusztĂ­tĂł hurrikĂĄnnĂĄ, s vĂĄrhatĂłan elkerĂźli a MexikĂłi ĂŠs a Texasi ĂśbĂśl fő olajkitermelő rĂŠgiĂłit.

A csĂśkkenő olajĂĄrak hamar begyűrűznek az ĂźzemanyagĂĄrakba. A benzin gallonjĂĄĂŠrt mĂĄr csak 4,05 dollĂĄrt kĂŠrnek, egy hĂŠttel az ĂĄrrekordot jelentő 4,11 dollĂĄr utĂĄn. A legnagyobb helyi autĂłs szervezet (AAA) szerint hamarosan ismĂŠt hĂĄrmassal kezdődhet az egysĂŠgĂĄr a totemoszlopokon. NĂĄlunk mĂĄtĂłl 5-5 forinttal lett olcsĂłbb a benzin ĂŠs a gĂĄzolaj.