close
Az európai LNG piacon erősít a Gazprom
Egyéb - Gáz

Az európai LNG piacon erősít a Gazprom

A cseppfolyósított földgáz (LNG) kisfogyasztói piacának nagymértékű növekedésére számít az orosz Gazprom. Német leányvállalatának vezetője nemzetközi szabályozást és összefogást sürget, Vehrs szerint az infrastruktúra kiépítése elsődleges fontosságú.

A cseppfolyósított gáz piaca két területen is bővülni fog az orosz Gazprom gázvállalat szerint. Egyrészt Európa igénye fog növekedni, illetve gáztermelése csökkenni, valamint a tengeri és közúti szállítás járművei fognak egyre nagyobb mértékben a kőolajhoz képest jelentősen kisebb károsanyag-kibocsátással járó energiahordozó felé fordulni. “Az EU károsanyag-kibocsátás csökkentési tervei a kisfelhasználók LNG-piacán fejlődéshez vezetnek. Az óvatos becslések szerint is elérheti az évente 43 milliárd köbméteres forgalmat 2030-ra ez a terület”, mondta Timo Vehrs, a Gazprom Germania üzleti fejlesztési igazgatója egy Tallinnban tartott konferencián. A piaci részesedés növekedése annak köszönhető, hogy sok tekintetben versenyképesebb az LNG más energiahordozóknál, írja a Natural Gas Europe online gazdasági lap. Vehrs szerint az LNG, mint az áruszállításhoz szükséges alternatív üzemanyag témáját európai uniós szinten kellene tovább tárgyalni.

Az LNG-kereslet fejlődésének kulcsfontosságú pontja a szabályozás, amelyről már folynak a megbeszélések, folytatta Vehrs előadásában. Fontos továbbá a versenyképes ár, a hajók és más teherjárművek képessége az LNG használatára, valamint a tárolási és elosztási infrastruktúra kiépítése. Ezeknek a lépéseknek minél hamarabb meg kell történnie, emelte ki az igazgató.

A Gazprom a német E.On Ruhrgas-szal együttműködésben nemrégiben rendezte meg az Európai Kék Folyosó Rally 2012-t, amely az LNG, illetve a CNG (sűrített földgáz) előnyeire volt hivatott felhívni a figyelmet. A kezdeményezésben Moszkvától Berlinig 17 nap alatt tették meg különböző gázüzemű járművek, személyautók, teherautók és buszok az utat. Vehrs szerint a fent említett összetevők mellett a nemzetközi összefogás is elengedhetetlen a hatékony infrastruktúra, azon keresztül pedig a piac kiépítéséhez.
Az LNG piacának növekedésére elsősorban a nehéz teherszállítás és az üzemanyag-piac lesz hatással. A Gazprom a Baltikumban és Közép-Európában kezdene először fejlesztési munkáihoz, hangzott el a konferencián.