close
Hány vállalkozás fizeti meg a rezsicsökkentést?
Áram - Blog - Egyéb

Hány vállalkozás fizeti meg a rezsicsökkentést?

Jelentős vállalkozói kört érint a rendszerhasználati díjak január 1-től történő emelkedése, vagyis a rezsicsökkentés keresztfinanszírozása – derül ki az energiainfo.hu elemzéséből. A kkv szektor energiafogyasztására vonatkozóan csak becslések vannak, ezek alapján úgy számolunk, hogy több tízezer vállalkozás lehet, amelyeknek rendszerhasználati díjai 10-15 százalékkal növekedtek – mondja Drucker György vezető elemzőnk.

A 2012-es éves fogyasztási adatok még nem állnak rendelkezésre, ezért az energiainfo.hu a 2011-es adatok alapján kalkulált. Az energiahivatal adatait alapul véve az egyetemes szolgáltatás 12,8 terawattórás fogyasztásából, 10,5 terawattóra volt a lakossági felhasználás, és 2,3 terawattóra a közintézmények, valamint a kisfeszültségen vételező vállalkozások részesedése.

Miután az árampiacon nincs külön rendszerhasználati díjszabás az egyetemes szolgáltatásra és a szabadpiacra, ezért a teljes kisfeszültségen történő fogyasztás élvezi a januári díjcsökkentés előnyeit. Mindezek alapján mintegy 5,1 terawattórányi vállalkozói fogyasztás jól jár a rezsicsökkentéssel.

Ugyanakkor a kkv-k egy jelentős része szabadpiaci vételezésre kötelezett, és nem kisfeszültségen csatlakozik a magyarországi villamosenergia-rendszerhez. Ennek a csoportnak a méretére csak következtetni lehet. Ha abból indulunk ki, hogy a GDP közel felét a kkv szektor állítja elő, akkor úgy számolhatunk, hogy a termelő és kereskedelmi ágazatokban összesen elfogyasztott 19,4 terawattórányi villamos energia felét is a közepes és kisvállalkozások fogyasztják el.

Mindezek alapján úgy becsüljük, hogy a legfeljebb 5,1 terawattóra fogyasztást képviselő, a “rezsicsökkentés” haszonélvezőjének tekinthető kkv kör mellett legalább 4,6 terawattóra fogyasztást képviselő vállalkozói kör lesz a keresztfinanszírozás kárvallottja – mondja Drucker György.