close
A fűtésen spórolnak a németek a magas energiaárak miatt
Áram - Blog - Egyéb - Távhő

A fűtésen spórolnak a németek a magas energiaárak miatt

A fűtésen és a világításon spórolnak a német polgárok az egyre emelkedő energiaárak miatt. Egy felmérés szerint csaknem a lakosság fele kevesebbet égeti a lámpákat és inkább melegebben felöltözik otthon, hogy takarékoskodjon. A vállalkozások is panaszkodnak a növekvő költségek miatt.

A német polgárok is szembesülni kezdenek az egyre emelkedő energiaárak okozta gondokkal. A Dekra független elemzőcég által készített felmérés szerint – amelyet a Bild napilap közöl – 46 százalékuk alacsonyabb hőfokra fűti fel lakását, mint egy évvel korábban, és inkább melegen felöltözik otthonában. A lakosság 41 százaléka már nem fűti a teljes ingatlanát télen és meredeken emelkedik azoknak a száma is, akik a szolgáltató-váltástól remélik, hogy rezsiköltségeik csökkenni fognak.

Az energiainfo.hu korábbi nemzetközi körképe az energiaárakról itt olvasható!

A Dekra felmérés szerint a lakosság 86 százaléka a villamos-energia fogyasztását is visszafogja, mindenekelőtt a világításon, a mosási és főzési költségeken igyekeznek megtakarítani. Az emelkedő energiaárak a szolgáltató választás prioritásait is megváltoztatták: már csak a német lakosság 5 százaléka az, akinek az árak a „mindegy” kategóriába tartoznak.

Az emelkedő rezsiköltségek ellenére azonban a németek szilárdan hisznek az energetikai fordulat helyességében. Négyből három szövetségi polgár hisz abban, hogy helyesen cselekedett a berlini kormány, amikor hátat fordított az atomenergiának a fukusimai katasztrófa után.

A vállalkozások sem túl boldogok az áremelkedésektől: január elsejével Németországban csaknem minden szolgáltatónál kétszámjegyű volt az energiaárak növekedésének százalékos mértéke, amely gyengítheti a német vállalatok versenyképességét.

Önellátásra törekednek a német vállalatok

Az ellátási biztonsággal szembeni kételyek miatt és az emelkedő áraktól tartva egyre több német vállalat igyekszik önmaga gondoskodni saját energiaellátásától. Számos német vállalat, elsősorban a középvállalati szférában szkeptikusan ítéli meg az energiafordulat következményeit, és egyre nagyobb az aggodalom a saját energiaellátási biztonság miatt is. A DIHK német kereskedelmi és iparkamara (Deutsche Industrie- und Handelskammertages) felmérése szerint egyre több német vállalat kezd energiatermelő beruházásba saját energiaellátásának biztosítására.