close
Egyezményeket sértene az Energia Hivatal és az OAH összevonása?
Atom - Egyéb

Egyezményeket sértene az Energia Hivatal és az OAH összevonása?

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) és a Magyar Energia Hivatal (MEH) összevonása súlyosan sértene Magyarország által elfogadott fontos nemzetközi egyezményeket és irányelveket – fogalmazott közleményében Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetnek igazgatója.

A nukleáris biztonsági hatóságnak teljes függetlenséget és önállóságot kell biztosítani – szögezte le a szakember, aki annak kapcsán adott hangot véleményének, hogy – mint írja – a nemzeti fejlesztési miniszter által jegyzett kormány-előterjesztés javasolja az OAH, a MEH és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal összevonását egyetlen iparszabályozó hatóságba.
„Az Országos Atomenergia Hivatal bevonása egy ilyen hatóságba nemcsak egyszerűen óriási hiba lenne, hanem életveszélyes is. A nukleáris szakmában az első számú szabály, hogy a nukleáris biztonság elsőbbséget élvez minden más szempont előtt. Márpedig az Energiahivatal feladata az energetikai ipar versenyszabályozása mellett az ellátásbiztonság biztosítása is” – szögezi le Aszódi Attila.

Emlékeztetett arra, hogy Fukushimában a természeti katasztrófa által kiváltott eseményeken túl más okok is közrejátszottak az atomerőmű súlyos balesetében. A japán parlament és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vizsgálata szerint is hátráltatta az atomerőmű baleseti helyzetekre való felkészülését a nukleáris hatóság és az ipari igazgatásért, áramellátásért felelős minisztérium összefonódása.

Az itthon javasolt összevonás megvalósítása ezért nemcsak a magyar nukleáris létesítmények nemzetközi elfogadtatását veszélyeztetné, de – ha a magyar hatósági rendszer elvi hibás – egy új paksi blokk építése is európai ellenállásba ütközhet, folytatja Aszódi, hozzátéve, nagyon bízik abban, hogy „a politikai döntéshozók hajlandóak meghallgatni a szakembereket, és a tervezett változtatást nem hajtják végre”.