close
Az európai energiapolitikai tervezet külön programot szorgalmaz az atomenergiára
Atom - Blog - Egyéb

Az európai energiapolitikai tervezet külön programot szorgalmaz az atomenergiára

Az EurĂłpai Parlament nagy tĂśbbsĂŠggel szĂŠleskĂśrű tervezetet fogadott el a jĂśvőbeni energiastratĂŠgiĂĄval kapcsolatban, amely “az atomenergetikai beruhĂĄzĂĄsok egyedi ĂştitervĂŠnek” elkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠre szĂłlĂ­t fel. A 406 tĂĄmogatĂł, 168 ellenző ĂŠs 87 tartĂłzkodĂł szavazattal elfogadott jelentĂŠs kĂśtelező veszĂŠlyhelyzeti tervezĂŠst kĂśvetel a gĂĄzellĂĄtĂĄs zavarainak elhĂĄrĂ­tĂĄsĂĄra, valamint tĂśbb hĂĄlĂłzati csomĂłpont tagĂĄllamok kĂśzĂśtt kialakĂ­tĂĄsĂĄra ĂŠs Ăşj klĂ­ma cĂŠlok kijelĂślĂŠsĂŠre szĂłlĂ­t fel, utĂłbbi esetĂŠn 80%-os szĂŠndioxid kibocsĂĄtĂĄs csĂśkkentĂŠst irĂĄnyozva elő 2050-ig.

Az Anne Laperrouze francia kĂŠpviselőnő ĂĄltal beterjesztett dokumentum a jĂśvő hĂłnapban ĂźlĂŠsező EurĂłpa TanĂĄcs elĂŠ kerĂźl, akik az energiastratĂŠgiĂĄt kĂŠszĂźlnek megvitatni. A jelentĂŠs szerint az EU energiakoktĂŠljĂĄban meg kell tartani az atomenergiĂĄt. A szavazĂĄs előtt a kĂŠpviselők nagy tĂśbbsĂŠggel elutasĂ­tottak egy olyan indĂ­tvĂĄnyt, amely minden orszĂĄgban a leszerelĂŠs tervezĂŠsĂŠt kĂśvetelte volna meg.

Az EP ugyanakkor hangsĂşlyozta, hogy az atomenergia biztonsĂĄgĂĄt a lehető legmagasabb technikai szĂ­nvonalon kell tartani, hozzĂĄtĂŠve, hogy az EU-val szomszĂŠdos ĂĄllamoknak is be kellene vezetniĂźk az eurĂłpai nukleĂĄris biztonsĂĄgi szabvĂĄnyokat Ăşj atomerőmű ĂŠpĂ­tĂŠse vagy rĂŠgiek felĂşjĂ­tĂĄsa esetĂŠn.

Az EP szerint az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak modelleket és eljárásokat kell kifejlesztenie a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel közösen a nukleáris fegyverek elterjesztésének megakadályozása érdekében.