close
Új atomkorszak Európában?
Atom - Egyéb

Új atomkorszak Európában?

SajĂĄt korĂĄbbi Ă­gĂŠretĂŠt, ĂŠs egy 1981-es, egyĂŠrtelmű eredmĂŠnyű nĂŠpszavazĂĄs dĂśntĂŠsĂŠt is felĂźlbĂ­rĂĄlva a jobbkĂśzĂŠp svĂŠd kormĂĄny az atomerőműstop feloldĂĄsĂĄra kĂŠszĂźl. A lĂŠpĂŠs abba a stratĂŠgiĂĄba illeszkedik, amely szerint a skandinĂĄv ĂĄllam 2020-ra kiszabadul az olajfĂźggősĂŠgből, ĂŠs nem hasznĂĄl importĂĄlt energiĂĄt. A svĂŠd pĂĄlfordulĂĄshoz hasonlĂł ĂŠrlelődik Nagy-BritanniĂĄban is – az igazi apropĂł mindkĂŠt helyen a pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄg – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A SvĂŠdorszĂĄgban jelenleg hatalmon lĂŠvő pĂĄrtkonglomerĂĄtum, a SzĂśvetsĂŠg SvĂŠdorszĂĄgĂŠrt 2006-ban mĂŠg azt Ă­gĂŠrte: a kormĂĄny megbĂ­zatĂĄsĂĄnak lejĂĄrtĂĄig, azaz 2010-ig nem hoz politikai dĂśntĂŠst az atomenergia jĂśvőjĂŠről (a pĂĄrt ezzel kampĂĄnyolt a vĂĄlasztĂĄsok sorĂĄn is). A svĂŠdeket az atomerőművek kĂŠrdĂŠse hagyomĂĄnyosan megosztja: egy 1981-es nĂŠpszavazĂĄs nyomĂĄn erőmű-ĂŠpĂ­tĂŠsi moratĂłrium van ĂŠrvĂŠnyben, Ă­gy a rĂŠgebbi lĂŠtesĂ­tmĂŠnyek “kihalĂĄsra” vannak Ă­tĂŠlve. Igaz, eddig csupĂĄn kĂŠt reaktorra kerĂźlt lakat MalmĂś kĂśzelĂŠben. Ugyanakkor egyes felmĂŠrĂŠsek szerint a lakossĂĄg 80 szĂĄzalĂŠka ma azon az ĂĄllĂĄsponton van, hogy a mĂŠg műkĂśdő nukleĂĄris erőműveket nem kellene bezĂĄrni, ĂŠs esetleg Ăşjak ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt is meg lehetne fontolni. 

A kormĂĄny mĂşlt heti ĂźlĂŠsĂŠn a bezĂĄrĂĄsi program felfĂźggesztĂŠsĂŠről dĂśntĂśttek, ĂŠs a kabinet el kĂ­vĂĄnja hĂĄrĂ­tani az akadĂĄlyokat az Ăşj atomerőművek engedĂŠlyezĂŠse elől is. A politikusok elsősorban arra a 2006-ban (mĂŠg a szociĂĄldemokratĂĄk kormĂĄnyzĂĄsa alatt) elfogadott intĂŠzkedĂŠsi tervre hivatkoznak, amely szerint SvĂŠdorszĂĄg 2020-ig megszĂźnteti olajimport-fĂźggősĂŠgĂŠt, ĂŠs nem vĂĄsĂĄrol kĂźlfĂśldről energiahordozĂłt. Az ĂŠrvelĂŠsnek ugyanakkor tĂśbb szĂŠpsĂŠghibĂĄja is van: az eredeti dokumentumban nem szerepel az atomerőmű-ĂŠpĂ­tĂŠsi moratĂłrium felodĂĄsa, rĂĄadĂĄsul az atomenergia hasznĂĄlata – a szĂźksĂŠges Ăźzemanyag ĂŠs technolĂłgia miatt – szintĂŠn importfĂźggősĂŠget ĂŠs kiszolgĂĄltatottsĂĄgot jelent. 

Nagy-Britannia a davosi vilĂĄggazdasĂĄgi fĂłrumon jelezte, hogy sok ĂŠvtizedes szĂźnet utĂĄn felĂşjĂ­tanĂĄ az atomerőmű-ĂŠpĂ­tĂŠseket. Jelenleg EurĂłpĂĄban mindĂśssze kĂŠt nukleĂĄris erőmű ĂŠpĂźl (FinnorszĂĄgban ĂŠs FranciaorszĂĄgban), ĂŠs egy projekt ĂĄll engedĂŠlyezĂŠs alatt (szintĂŠn FranciaorszĂĄgban – utĂłbbi ĂŠrdekessĂŠge, hogy a francia ĂĄllamfő nĂŠhĂĄny hĂłnapja mĂŠg Ăşgy nyilatkozott: a mĂĄr elkezdett ĂŠpĂ­tkezĂŠsen tĂşl nem akarnak Ăşjabb atomerőművet felĂŠpĂ­teni). A folyamatban lĂŠvő ĂŠpĂ­tkezĂŠsek meglehetősen vontatottan haladnak, mivel a munka mindig drĂĄgĂĄbbnak bizonyul a tervezettnĂŠl: az emlĂ­tett finn lĂŠtesĂ­tmĂŠny eddig 30 szĂĄzalĂŠkkal drĂĄgĂĄbb a tervezettnĂŠl, a hatĂĄridőt pedig mĂĄr tĂśbb mint egy ĂŠvvel ki kellett toldani. 

Paradox mĂłdon mĂŠgis a gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg indĂ­thatja el az Ăşj erőmű-ĂŠpĂ­tĂŠsi hullĂĄmot: az atomerőművekben termelt ĂĄramnak minimĂĄlis a szĂŠn-dioxid-kibocsĂĄtĂĄsi vonzata, rĂĄadĂĄsul olyan ĂĄrunak szĂĄmĂ­t, amit szĂźksĂŠg esetĂŠn szinte korlĂĄtlanul lehet exportĂĄlni. A finanszĂ­rozĂĄsra tisztĂĄn piaci alapon nincs jelentkező, de ezt a problĂŠmĂĄt a kormĂĄnyok megoldjĂĄk, ĂĄllami garanciavĂĄllalĂĄssal, tĂĄmogatĂĄsokkal, kedvezmĂŠnyekkel, illetve a nemzetkĂśzi pĂŠnzintĂŠzetektől szĂĄrmazĂł kedvezmĂŠnyes kĂślcsĂśnĂśk becsatornĂĄzĂĄsĂĄval. 

BĂĄr az utĂłbbi hetekben – a gĂĄzmizĂŠria keltette fĂŠlelmeket kihasznĂĄlva – hĂĄrom orszĂĄgban (FranciaorszĂĄgban, Nagy-BritanniĂĄban ĂŠs SvĂŠdorszĂĄgban) is megvĂĄltoztattĂĄk az Ăşj erőművek ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre vonatkozĂł kormĂĄnyĂĄllĂĄspontot, az atomenergiĂĄt hasznĂĄlĂł eurĂłpai ĂĄllamok tĂśbbsĂŠgĂŠben tovĂĄbbra is moratĂłrium van ĂŠrvĂŠnyben. Ennek oka – az erős tĂĄrsadalmi nyomĂĄs mellett – az urĂĄnkĂŠszletek fogyatkozĂĄsa (a jelenleg gazdasĂĄgosan kitermelhetőnek tekintett forrĂĄsok 50 ĂŠvre elegendőek), ĂŠs az erőművi sugĂĄrzĂł hulladĂŠk ĂĄrtalmatlanĂ­tĂĄsĂĄnak megoldatlansĂĄga.