close
Az államé lesz az INA gázüzletága
Egyéb - Gáz

Az államé lesz az INA gázüzletága

A horvĂĄt kormĂĄny ĂĄtveszi az INA olajtĂĄrsasĂĄg gĂĄzĂźzletĂĄgĂĄt, ĂŠs egyelőre nem csĂśkkenti tovĂĄbb a rĂŠszesedĂŠsĂŠt az INA-ban. Az INA igazgatĂłtanĂĄcsĂĄnak elnĂśkĂŠt viszont a Mol nevezheti ki ezentĂşl – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Az ĂĄllami Plinacro gĂĄzvezetĂŠk-Ăźzemeltető 514 milliĂł kunĂĄĂŠrt (20,15 milliĂĄrd forint) megveszi az INA okoli gĂĄztĂĄrolĂłjĂĄt. Ehhez a pĂŠnzt a kormĂĄny garanciĂĄjĂĄval hitelből szerzi meg a gĂĄzvezetĂŠk-Ăźzemeltető, jelentette a horvĂĄt kĂśzszolgĂĄlati rĂĄdiĂł csĂźtĂśrtĂśkĂśn, a horvĂĄt kormĂĄny ĂźlĂŠse utĂĄn.

A horvĂĄt kormĂĄny mĂĄr egy ideje tĂĄrgyalt a Mollal, a horvĂĄt INA 47,16 szĂĄzalĂŠkos rĂŠsztulajdonosĂĄval arrĂłl, hogy kiszervezik az INA vesztesĂŠges gĂĄzĂźzletĂĄgĂĄt. A gĂĄzĂźzletĂĄg a gĂĄz ĂĄrĂĄnak ĂĄllami korlĂĄtozĂĄsa miatt vesztesĂŠges, tette hozzĂĄ a Reuters hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg. A tervek szerint a horvĂĄt kormĂĄny Ăşj vĂĄllalatot alapĂ­t a gĂĄzellĂĄtĂĄs ĂŠs -elosztĂĄs intĂŠzĂŠsĂŠre.

A ZĂĄgrĂĄbtĂłl 30 kilomĂŠterre, Okoli mellett lĂŠvő gĂĄztĂĄrolĂł kapacitĂĄsa 550 milliĂł kĂśbmĂŠter, ĂŠs a tervek szerint egy mĂĄsodik tĂĄrolĂł is ĂŠpĂźl ott.

A horvĂĄt kormĂĄny azt is kĂśzĂślte, hogy egyelőre megtartja 44,85 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszesedĂŠsĂŠt az INA-ban. Ezzel megerősĂ­tette, hogy belĂĄthatĂł időre elveti a rĂŠszvĂŠnycsere tervĂŠt a Mollal.

A horvĂĄt kormĂĄny csĂźtĂśrtĂśkĂśn jĂłvĂĄhagyta a rĂŠszvĂŠnyesi megĂĄllapodĂĄs mĂłdosĂ­tĂĄsĂĄt is a Mollal. Eszerint az INA hattagĂş igazgatĂłtanĂĄcsĂĄban hĂĄrom tag fogja kĂŠpviselni a horvĂĄt kormĂĄnyt ĂŠs hĂĄrom a Molt, ĂŠs az igazgatĂłtanĂĄcs elnĂśkĂŠt a Mol jelĂśli ezentĂşl. Az INA felĂźgyelőbizottsĂĄgĂĄt kilenctagĂşra bővĂ­tik az eddigi hĂŠtről. Öt tag a Molt fogja kĂŠpviselni, hĂĄrom a horvĂĄt kormĂĄnyt, ĂŠs egy a dolgozĂłkat. A felĂźgyelőbizottsĂĄg elnĂśkĂŠt a horvĂĄt kormĂĄny nevezi ki. A stratĂŠgiai dĂśntĂŠsekhez legalĂĄbb hĂŠt szavazat lesz szĂźksĂŠges – jelentette a Hina hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg csĂźtĂśrtĂśkĂśn.

A horvĂĄt kormĂĄny elővĂŠteli jogot kap a Mol INA-rĂŠszĂŠre arra az esetre, ha a Mol ellensĂŠges felvĂĄsĂĄrlĂĄs cĂŠlpontjĂĄvĂĄ vĂĄlnĂŠk. A mĂłdosĂ­tĂĄsokrĂłl ma Ă­rjĂĄk alĂĄ a megĂĄllapodĂĄst a Mollal ZĂĄgrĂĄbban.

A HorvĂĄtorszĂĄgbĂłl jĂśvő hĂ­rek előtt felfĂźggesztettĂŠk a Mol-rĂŠszvĂŠnyek kereskedĂŠsĂŠt a Budapesti ÉrtĂŠktőzsdĂŠn. A felfĂźggesztĂŠst az olajipari tĂĄrsasĂĄg kĂŠrte, mert olyan bejelentĂŠs vĂĄrhatĂł, amely befolyĂĄsolhatja a rĂŠszvĂŠny ĂĄrfolyamĂĄt. Ez a bejelentĂŠs alighanem az alĂĄĂ­randĂł megĂĄllapodĂĄs, amelynek tartalmĂĄt feltehetően ma teszik hivatalosan kĂśzzĂŠ. A felfĂźggesztĂŠs előtt a Mol ĂĄrfolyama 9400 forint volt.