close
Jelentősen visszaesett a brit ipar energiafogyasztása
Áram - Egyéb

Jelentősen visszaesett a brit ipar energiafogyasztása

TĂśbb mint 50 szĂĄzalĂŠkkal visszaesett az energiaintenzĂ­v brit iparĂĄgak teljesĂ­tmĂŠnye januĂĄr mĂĄsodik hetĂŠben – kĂśzĂślte az ipari energiafogyasztĂłk szĂśvetsĂŠge. Ez a fĂśldgĂĄz ĂŠs ĂĄramfogyasztĂĄs drasztikus visszaesĂŠsĂŠt eredmĂŠnyezte. Az energiatermelők abban bĂ­znak, hogy az ĂŠv mĂĄsodik felĂŠben a fogyasztĂĄs normalizĂĄlĂłdhat, de egy illetĂŠkes megjegyezte: az ipar nem fog segĂ­teni.

A Platts beszĂĄmolĂłja szerint leginkĂĄbb az autĂł- ĂŠs cementgyĂĄrak fogtĂĄk vissza drasztikusan a termelĂŠsĂźket a globĂĄlis gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg nyomĂĄn kialakult recessziĂł miatt, ĂŠs ezzel egyĂźtt zuhant az energiafogyasztĂĄsuk is. Az energiaintenzĂ­v fogyasztĂłkat tĂśmĂśrĂ­tő angliai szervezet vezetői arrĂłl szĂĄmoltak be, hogy a cement ĂŠs tĂŠglagyĂĄrak termelĂŠse tĂśbb mint felĂŠre zsugorodott, de az alumĂ­nium ĂŠs vegyipari cĂŠgek mĂŠg ennĂŠl is rosszabb helyzetben vannak, az ĂŠpĂ­tőipari megrendelĂŠsek visszamondĂĄsa kĂśvetkeztĂŠben.

A recessziĂł kĂśvetkeztĂŠben a napi gĂĄzfogyasztĂĄs mintegy 20 milliĂł kĂśbmĂŠterrel csĂśkkent a szigetorszĂĄgban. Ebben – brit elemzők szerint – kĂśzrejĂĄtszik az is, hogy a hĂĄztartĂĄsok is igyekeznek valamelyest takarĂŠkoskodni, illetve a szĂŠnerőművek is nĂśveltĂŠk termelĂŠsĂźket, miutĂĄn a szĂŠn ĂŠs a szĂŠndioxid kvĂłtaĂĄrak szĂĄmottevően mĂŠrsĂŠklődtek a vilĂĄgpiacon.