close
Vezetéképítési boom közeleg
Egyéb - Gáz

Vezetéképítési boom közeleg

Miközben Európában a keleti gázimport esetleges zavara, Amerikában a gázpiac átalakulása veti fel az ellátásbiztonság kérdését. A megoldás mindkét helyen ugyanaz: új vezetékeket kell lefektetni. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök tegnap Davosban ismét letette a voksot az Északi és a Déli Áramlat projektek mellett, Thomas Skains, az Amerikai Gázszövetség elnöke pedig New Yorkban kijelentette, hogy az USA-nak a következő 20 évben 225 ezer mérföldnyi új gázvezetékre van szüksége.

 

 

Közös orosz-EU fellépést sürgetett a davosi Világgazdasági Fórum tegnapi ülésén Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök az európai energiabiztonság érdekében. Mint hangsúlyozta, a világ energiaellátásának ismét stabillá és kiegyensúlyozottá kell válnia, s abban a keresletnek kell elsődleges szerepet adni a spekuláció helyett. “Mindannyian megértjük, hogy az éles és megjósolhatatlan energiapiaci ármozgások kolosszális destabilizáló tényezők, de nemcsak az energiapiacon, hanem a világgazdaságban is”, fejtette ki. Rámutatott, milyen nagy sokk volt az orosz gazdaságnak is a 100 dollár fölötti olajár. Oroszország az eddiginél több exportútvonal kiépítésére készül. Az új szállítási folyosók a már ismert, eltervezett projektek, az Északi és a Déli Áramlat.

 

A hitelfelvételi lehetőségek megromlása ellenére az USA-ban komoly gázinfrastruktúra beruházásorka van szükség, hogy megfelelő színvonalú legyen a gázszolgáltatás, jelentette ki az Amerikai Gázszövetség elnöke New Yorkban. Thomas Skains a város Biztonsági Elemzői Társasága előtt beszélt. Elmondta, hogy a múlt nyári, hurrikánok miatti zavaroktól eltekintve „viszonylag folyamatos és stabil volt az ellátás, főként annak köszönhetően, hogy forrás oldalon egyre nagyobb a belföldi termelés aránya. Az a tény viszont, hogy néhány éven belül már meghatározóvá is válik, hogy az ország saját termelésű gázt használ, a hagyományos szemlélettől való alapvető eltávolodást jelenti. Skains szerint miközben emiatt teljesen megváltoznak a gázpiaci kilátások, fontosabbá válik, hogy mi történik a közösséget érintő politika terén, mindenekelőtt az éghajlat védelemben. Ha a Kongresszus elfogadna egy érdemi klímavédelmi törvényt, az a gáz iránti kereslet felfutását is eredményezné, hiszen a gáz a legtökelétesebben elégő, fosszilis tüzelőanyag.

 

Ám, még ha a mostani szinten is marad a kereslet, az USA-nak 225 ezer mérföldnyi gázvezetéket kell lefektetnie a következő 20 évben, ez körülbelül 100 milliárd dollárba kerül. Sajnos azonban a pénzforrások drámaian megdrágultak, s egyre több iparág versenyez a szűkösen hozzáférhető hitelekért. Skains ebből arra következtet, hogy a szabályozó testületeknek és a pénzügyi világnak a következő években szorosan együtt kell működnie a hitelkérdés megoldásában.