close
A Nabucco egész Európa világpolitikai jelentőségét megnöveli
Blog - Egyéb - Gáz

A Nabucco egész Európa világpolitikai jelentőségét megnöveli

Herczog Edit üdvözli, hogy a budapesti Nabucco-csúcson elhárultak a pénzügyi akadályok a közös európai gázvezeték megépülése elől, bár az ígéreteket és a hitelfelvételi reményeket talán még korai elhárulásnak értékelni.

Az MSZP EP-képviselője közleményében elmondta, az EU eddigi legnagyobb, 9-10 milliárd euróból épülő közös energia infrastruktúra  beruházása nemcsak a teljes gazdasági térség egyoldalú energiafüggését csökkenti, de a keresztény-ortodox-iszlám összefogással épülő vezeték egész Európa világpolitikai jelentőségét megnövelheti. Herczog Edit a Nabucco-csúcsot követően felhívta a figyelmet, hogy amit a politika évekig nem tudott megoldani – nem sikerült közös uniós alkotmányt elfogadni; az energiapolitikát sem sikerült közösségi szintre emelni – arra a gazdasági szükségszerűségek végül mégis ráébresztették a döntéshozókat.

 

Az Európai Beruházási Bank (EIB) a kormányközi megállapodások megkötését követően akár 25 százalékot is elérő finanszírozási ígérete azt mutatja, hogy az uniós döntéshozók is belátták: ha nem áldoznak közös forrásaikból a több lábon álló energetikai infrastruktúrára, akkor nincs európai energiabiztonság sem. “Az elmúlt időszak gázellátási problémái is azokat igazolták, akik a háztartásukban meglévő fűtésrendszer mellé beruháztak egy cserépkályhába is. Több lábon kell állni! Ezt kell szem előtt tartaniuk az európai döntéshozóknak is: akárcsak egy háztartásban, az unióban is válságkezelő mechanizmusnak kell kiépülnie; csak így lehet szükség esetén gyorsan és hatékonyan cselekedni ” – fogalmazott Herczog Edit.

 

Mint arra a csúcstalálkozón résztvevő kormányok Nabucco melletti egyre növekvő elkötelezettsége rávilágított: az ellátásbiztonság egyik alapvető feltétele az egyoldalú függőség megszüntetése. Mivel a gazdaság energiafüggőségét csökkenteni nem lehet, cél az, hogy szükség esetén szaporítani tudjuk az egymás kiváltására alkalmas megoldásokat.