close
Algából állíthatnak elő etanolt
Egyéb - Megújuló

Algából állíthatnak elő etanolt

AlternatĂ­v Ăźzemanyagok forrĂĄsaikĂŠnt nem csak a kukorica, repce, cukornĂĄd ĂŠs egyĂŠb szĂĄntĂłfĂśldi nĂśvĂŠnyek jĂśhetnek szĂłba, hanem pĂŠldĂĄul az algĂĄk is. A szĂĄrazfĂśldi nĂśvĂŠnyekkel szemben szĂĄmos előnnyel rendelkeznek: nagy mennyisĂŠgben nőnek a tengerben, nem kell trĂĄgyĂĄzni őket, nem veszik el a teret az ĂŠlelmiszernĂśvĂŠnyektől, ugyanakkor valĂłsĂĄgos szĂŠnhidrĂĄtbombĂĄk.

Eddig hiĂĄnyzott a megfelelő technolĂłgia, hogy ezeket a szĂŠnhidrĂĄtokat ipari mĂŠrtĂŠkben etanollĂĄ lehessen alakĂ­tani. Amerikai kutatĂłk most kĂśzelebb kerĂźltek a problĂŠma megoldĂĄsĂĄhoz – a Science cĂ­mű folyĂłiratban bemutatjĂĄk, hogyan kĂŠpes az Escherichia coli baktĂŠrium genetikailag mĂłdosĂ­tott alakja az alga-szĂŠnhidrĂĄtot etanollĂĄ vĂĄltoztatni. A kutatĂĄsban rĂŠszt vevő Bio Aschitecture Lab (BAL) biotechnolĂłgiai vĂĄllalat kĂśzlĂŠse szerint az algĂĄk szĂĄrazanyag-tartalma mintegy 60 szĂĄzalĂŠkban szĂŠnhidrĂĄtokbĂłl ĂĄll, ennek a fele az Ăşgynevezett alginĂĄtbĂłl. A BAL ĂŠs a Washingtoni Egyetem kutatĂłi az osztrigafarmok kĂĄrtevőjekĂŠnt ismert Vibrio splendidus baktĂŠrium gĂŠnjeit juttattĂĄk be az E. coli baktĂŠriumokba, amelyek lehetővĂŠ tettĂŠk az alginĂĄt megemĂŠsztĂŠsĂŠt.

A mĂłdosĂ­tott baktĂŠriumok a tengeri moszatok szĂŠnhidrĂĄttartalmĂĄnak tĂśbb mint 80 szĂĄzalĂŠkĂĄt kĂŠpes voltak Ă­gy etanollĂĄ alakĂ­tani – Ă­rja a Der Spiegel cĂ­mű nĂŠmet lap internetes kiadĂĄsa.A kutatĂłk szerint ezzel a mĂłdszerrel egy hektĂĄrnyi terĂźletről akĂĄr 19 000 liter Ăźzemanyagot is lehetne előĂĄllĂ­tani ĂŠvente, mĂĄrpedig ez a hozam kĂŠtszerese annak, amely ugyanekkora terĂźletnyi cukornĂĄdbĂłl, ĂŠs ĂśtszĂśrĂśse annak, amely kukoricĂĄbĂłl nyerhető. A kutatĂĄst az amerikai energiaĂźgyi minisztĂŠrium tĂĄmogatta. Az eljĂĄrĂĄs kĂśrĂźl tĂśbb szabadalmat is bejelentettek a BAL szerint, amely egyĂźttműkĂśdik tĂśbbek kĂśzt a norvĂŠg Statoil olajipari vĂĄllalattal ĂŠs az amerikai DuPont vegyipari cĂŠggel.

Â