close
Biomassza tárolót avatott a Pannon Pellet Kft.
Egyéb - Megújuló

Biomassza tárolót avatott a Pannon Pellet Kft.

A pelletgyĂĄrtĂĄst segĂ­tő biomassza-alapanyag tĂĄrolĂłt ĂŠpĂ­tett tĂśbb mint 100 milliĂł forintos fejlesztĂŠssel a Zala megyei BeleznĂĄn műkĂśdő Pannon Pellet Kft.

A tĂĄrolĂł pĂŠnteki avatĂĄsĂĄn CseresnyĂŠs PĂŠter, Nagykanizsa polgĂĄrmestere (Fidesz-KDNP) elmondta: a tĂśbb mint ezer nĂŠgyzetmĂŠter alapterĂźletű ĂŠpĂ­tmĂŠny megvalĂłsĂ­tĂĄsa 102,5 milliĂł forintba kerĂźlt. A beruhĂĄzĂĄshoz a Nyugat-dunĂĄntĂşli OperatĂ­v Program telephelyfejlesztĂŠsi pĂĄlyĂĄzatĂĄn csaknem 51,3 milliĂł forintot nyert a tĂĄrsasĂĄg. HozzĂĄtette, a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokra ĂłriĂĄsi szĂźksĂŠg van, de szerencsĂŠs mĂłdon ezen a tĂŠren ĂłriĂĄsi lehetősĂŠgek is vannak MagyarorszĂĄgon.

MoĂłr AndrĂĄs, a kft. Ăźgyvezetője kifejtette: a hĂĄrom ĂŠvvel ezelőtt indult gyĂĄrban mintegy 60 – zĂśmĂŠben zalai ĂŠs somogyi – beszĂĄllĂ­tĂłtĂłl vĂĄsĂĄroljĂĄk meg a pelletgyĂĄrtĂĄshoz szĂźksĂŠges alapanyagot. Ez tĂşlnyomĂł tĂśbbsĂŠgĂŠben fűrĂŠszport jelent. A mostani fejlesztĂŠs jĂłvoltĂĄbĂłl keverő- ĂŠs tisztĂ­tĂłrĂŠszleg segĂ­ti a nem egyenletes szĂ­nvonalĂş alapanyag minősĂŠgjavĂ­tĂĄsĂĄt, illetve csĂśkkenti a szĂĄrĂ­tĂĄshoz szĂźksĂŠges energiafelhasznĂĄlĂĄst.

Az Ăźgyvezető szerint a tĂśbbsĂŠgĂŠben egy magyar tulajdonĂş cĂŠg, valamint 12 magĂĄnszemĂŠly tulajdonĂĄban ĂĄllĂł Pannon Pelet Kft. ĂŠvente 13 ezer tonna termĂŠket ĂĄllĂ­t elő. A pellet mintegy 95 szĂĄzalĂŠkĂĄt OlaszorszĂĄgban ĂŠrtĂŠkesĂ­tik, a fennmaradĂł hĂĄnyad magyarorszĂĄgi ĂŠs rĂŠszben szlovĂŠniai vevőkhĂśz kerĂźl. A zalai-somogyi megyehatĂĄron, kĂśzvetlenĂźl a horvĂĄt hatĂĄr mellett fekvő telepĂźlĂŠs gyĂĄrĂĄban a hĂĄrom ĂŠvvel ezelőtti indulĂĄskor 11-en dolgoztak, jelenleg 23 embert foglalkoztatnak folyamatos munkarendben.

A pellet nagy nyomĂĄson prĂŠselt szĂĄlas, rostos anyag, amelyet vagy sajĂĄt anyaga, vagy a belekevert kĂśtőanyag tart Ăśssze. Az egyik legismertebb pellet-fajta a tĂźzelĂŠstechnikĂĄban egyre inkĂĄbb elterjed fapellet, amelynek előĂĄllĂ­tĂĄsakor fűrĂŠszport prĂŠselnek formĂĄba.

Â