close
Megtakarítást várnak a megújuló energiától
Egyéb - Megújuló

Megtakarítást várnak a megújuló energiától

Áramot “termelő” napelemekkel szerelik fel az iskolĂĄt ĂŠs a kĂśrjegyzősĂŠget BakonyszentlĂĄszlĂłn. Az ĂśnkormĂĄnyzat megtakarĂ­tĂĄst vĂĄr a beruhĂĄzĂĄstĂłl, csakĂşgy, mint az idősotthon tavaly elkĂŠszĂźlt fűtĂŠskorszerűsĂ­tĂŠsĂŠtől, amelynek eredmĂŠnyekĂŠnt legalĂĄbb egymilliĂł forinttal csĂśkken az idei fűtĂŠsszĂĄmla – kĂśzĂślte a Győr-Moson-Sopron megyei telepĂźlĂŠs polgĂĄrmestere.

SebestyĂŠn Vince szerint a tervek szerint jĂşnius vĂŠgĂŠig elkĂŠszĂźl az oktatĂĄsi intĂŠzmĂŠnyt ĂŠs a kĂśrjegyzősĂŠget ĂŠrintő fejlesztĂŠs, 27 milliĂł forintos rĂĄfordĂ­tĂĄssal. A projekt ĂśsszkĂśltsĂŠgĂŠnek 85 szĂĄzalĂŠkĂĄt a KĂśrnyezet ĂŠs Energia OperatĂ­v Program (KEOP) keretĂŠben eurĂłpai uniĂłs tĂĄmogatĂĄskĂŠnt nyerte el a nem egĂŠszen 2000 lakosĂş kĂśzsĂŠg ĂśnkormĂĄnyzata. Az egĂŠszsĂŠghĂĄz ĂŠs az idősek otthona fűtĂŠsĂŠt rĂŠszben ugyancsak uniĂłs forrĂĄsbĂłl modernizĂĄltĂĄk.

A fejlesztĂŠs nyomĂĄn napkollektor segĂ­ti mindkĂŠt intĂŠzmĂŠny melegvĂ­z-ellĂĄtĂĄsĂĄt. Emellett faelgĂĄzosĂ­tĂł kazĂĄnt is Ăźzembe helyeztek, amely a fĂĄbĂłl kivont gĂĄzt ĂŠgeti el, Ă­gy a fűtĂŠst olcsĂłbbĂĄ teszi. A mintegy nyolcmilliĂł forintos beruhĂĄzĂĄs ĂśsszegĂŠnek hatvan szĂĄzalĂŠkĂĄt nyerte el BakonyszentlĂĄszlĂł a KEOP keretĂŠben. Az idei lesz az első teljes ĂŠv, amely a gyakorlatban vĂĄlaszt ad a megtakarĂ­tĂĄs mĂŠrtĂŠkĂŠre. A kĂśzsĂŠgvezető szerint a beruhĂĄzĂĄs nyomĂĄn a korĂĄbbi 1,6 milliĂł forintos fűtĂŠsszĂĄmla kĂŠtharmadĂĄt megtakarĂ­tjĂĄk.

Az energiamegtakarĂ­tĂĄsra fĂłkuszĂĄlnak az egykori egĂŠszsĂŠghĂĄz rekonstrukciĂłjĂĄnĂĄl is. Hőszigetelik az ĂŠpĂźletet, kicserĂŠlik a tetőt ĂŠs a megĂşjult falak kĂśzĂśtt nagyobb lĂŠtszĂĄmĂş csoportok szĂĄmĂĄra turisztikai szĂĄllĂĄshelyet alakĂ­tanak ki. A 11 milliĂł forintos projekt kĂśltsĂŠgĂŠt a Leader tĂĄmogatĂĄs fedezi, a kĂśzsĂŠgnek az ĂĄfa ĂśsszegĂŠt kell ehhez hozzĂĄtennie.

Â