close
A termelés növelésére törekszik idén az OMV
Egyéb - Olaj

A termelés növelésére törekszik idén az OMV

Az OMV újból a polgárháború előtti szintre akarja növelni a kitermelést Líbiában, és konszern szinten is fokozni akarja a kitermelését – közölte az osztrák energiaipari óriás szerdán.

Az arab tavasz eseményei miatt tavaly megközelítőleg kilenc százalékkal csökkent a vállalat összes kitermelése. Ennek ellenére a cég szerdán 1,063 milliárd euró adózott eredményt jelentett tavalyról, 16 százalékkal többet a 2010-es 921 milliónál. Az OMV líbiai olajtermelése november végén indult újra a polgárháborút megelőző 30 százalékos szinten és az év végén elérte az korábbinak az 50 százalékát. Az OMV vezérigazgatója a vállalat sajtótájékoztatóján kitért arra is, hogy 2013 közepéig várható a végleges döntés az azerbajdzsáni Sah-Deniz-konzorcium részéről arról, hogy a Nabucco-nak vagy más vezetéknek szállítson-e földgázt. Gerhard Roiss elmondta, ezt a konzorcium közölte az OMV-vel mintegy két héttel korábban. Kijelentette, az OMV számára nem az időzítés az elsődleges, hanem az, hogy vezeték épüljön a baumgarteni gáztározóhoz. Mint mondta, nyitottak változtatásokra a Nabucco-projekttel kapcsolatban. “De még semmi sem dőlt el” – tette hozzá.

Az azeri állami gáz- és olajipari konszern, a Socar vezetője tavaly év végén azt mondta, hogy március végéig választják ki a szállítót. A konzorcium hétfőn az ITGI projekt elvetésével háromra szűkítette azon vezetékprojektek körét, amelyek még esélyesek lehetnek az azeri gáz Európába juttatására. Ezek között továbbra is ott van a Nabucco. Az OMV Líbiában és Jemenben is a negatív hatások csökkenésére számít idén, Romániában és Ausztriában pedig a termelés stabil szinten tartására. Mindezek várhatóan lehetővé teszik, hogy az év folyamán emelkedjen a kitermelés – fogalmaztak az OMV közleményében. 2016-ig a termelés 2-4 százalékos növelését tervezi az OMV.

A sajtótájékoztatón kitértek arra is, az OMV román leányvállalatánál a tavalyi volt az első év, amikor nem következett be a termelés visszaesése. A Petrom hozzájárulása az üzemi eredményhez 2011-ben 64 százalékkal, 1,16 millió euróra nőtt és közel felét tette ki a teljes üzemi eredménynek. A csoport, takarékossági megfontolásból, igyekszik karcsúsodni: decemberben közölték, hogy felszámolják benzinkúthálózatukat Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában. A céldátum 2014. Gerhard Roiss hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy “akármilyen áron” megválnak a kúthálózatoktól.

Az OMV líbiai és a jemeni olajtermelés nagy részének kiesését ellensúlyozta a kőolaj és az olajtermékek árának emelkedése. A referenciának számító északi-tengeri Brent könnyűolajfajta tavaly átlagosan 40 százalékkal drágult 2010-hez képest az OMV számítása szerint.

A tavalyi utolsó negyedévben a fejlődés gyorsult: az OMV 207 millió eurós adózott eredménye 134 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 88 milliót. Egyszeri tételek és árváltozások nélkül számolva az eredmény átlagosan 4 százalékkal csökkent tavaly, de a negyedik negyedévben 51 százalékkal több volt az egy évvel korábbinál. Tavaly az OMV bevétele 46 százalékkal 34,053 milliárd euróra gyarapodott a 2010-es 23,323 milliárdról.