close
Gázkereskedelemben az ALTEO
Egyéb - Gáz - Megújuló

Gázkereskedelemben az ALTEO

Újabb üzletággal bővült az ALTEO tevékenysége: a feltörekvő energetikai csoport immáron földgáz-kereskedelmi engedéllyel is rendelkezik. A cél egyelőre a saját erőművi portfólió ellátása, hosszabb távon ugyanakkor egyértelműen megfogalmazott szándék egy tisztes méretű külső ügyfélportfólió felépítése.

Újabb üzletággal bővült az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. tevékenysége. A tőzsdén jegyzett feltörekvő energetikai csoport immáron földgáz-kereskedelemmel is foglalkozhat, miután az erre vonatkozó engedélyt megkapta a Magyar Energia Hivataltól. A földgáz-kereskedelmi tevékenységet az ALTEO Energiakereskedő Zrt. végzi majd, amely az ALTEO Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata. Az első földgázszállításokat az ALTEO július 1-jével, a 2012-13-as gázév indulásával tervezi.

A tevékenységi portfólió bővítése a földgáz-kereskedelemmel kettős célt szolgál. Az elsődleges cél az ALTEO saját földgáztüzelésű erőműveinek az ellátása, és ezáltal a csoporton belüli szinergikus lehetőségek fokozottabb kihasználása. Egyelőre csak másodlagos cél a külső fogyasztói kör – elsősorban is a stratégiai partnerek – ellátása, hosszabb távon ugyanakkor egyértelműen megfogalmazott szándék egy tisztes méretű külső ügyfélportfólió felépítése.

“A földgáz-kereskedelemmel új lábat kívánunk növeszteni a csoport számára, a távlati cél egy jól kezelhető, évi mintegy 100 millió köbméter fogyasztású ügyfélportfólió elérése” – hangsúlyozta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója. “A következő egy-két évben szerényebb ütemű építkezést tervezünk, ez az időszak elsősorban a kompetenciák tökéletesítéséről szól majd, ezt viszont már egy gyorsabb ütemű növekedés által jellemzett szakasz követheti” – tette hozzá az energetikai társaság első embere.

Az ALTEO – az értéklánc alapú megközelítés jegyében – egyszerre van jelen az energiatermelés, az energiakereskedelem, valamint az energiahatékonysági projektek területén. Stratégiája a kiegyensúlyozott, diverzifikált, ugyanakkor dinamikus növekedés, amely egyszerre épít a zöldmezős erőművi fejlesztésekre, valamint rentábilis erőművi projektek piaci akvizíciójára – elsősorban is a megújuló, illetve az alternatív decentralizált energiatermelés területén.

A feltörekvő energetikai csoport tavaly novemberben és idén januárban összesen közel 1 milliárd forintnyi tőkét vont be kötvénykibocsátás révén. Ez amellett, hogy lehetővé tette a társaság tőkestruktúrájának optimalizációját, forrást teremtett további, elsősorban megújuló energetikai befektetések finanszírozására. A tervek között jelenleg elsősorban időjárásfüggő – szél, nap, víz – megújuló energiát hasznosító erőművek felvásárlása, illetve zöldmezős fejlesztése szerepel.

Az ALTEO szándékai között továbbra is kiemelt helyen szerepel a nyilvános részvénykibocsátás lehetősége még 2012 folyamán, de természetesen csak a cég számára is elfogadható tőkepiaci körülmények és feltételek esetén. Az ehhez szükséges megcélzott cégméret és profitabilitás eléréséhez fontos eszköz a bevont 1 milliárd forint körüli friss forrás. “Az idén azt mindenképpen szeretnénk elérni, hogy a tőzsdei részvénykibocsátás lehetőségének magunkkal szemben támasztott követelményeit teljesítsük, ami pedig ezen túl van, az már az általános tőkepiaci hangulat függvénye” – jelezte ifj. Chikán Attila.