close
2013 közepéig dönt a Sah-Deniz-konzorcium a Nabucco ügyében
Blog - Egyéb - Gáz

2013 közepéig dönt a Sah-Deniz-konzorcium a Nabucco ügyében

Az azerbajdzsáni Sah-Deniz-konzorcium várhatóan 2013 közepéig dönt arról, hogy a Nabucco-nak vagy más vezetéknek szállítson-e földgázt – mondta az OMV vezérigazgatója szerdán egy bécsi sajtótájékoztatón.

Gerhard Roiss elmondta, ezt a konzorcium közölte az OMV-vel mintegy két héttek korábban. Kijelentette, az OMV számára nem az időzítés az elsődleges, hanem az, hogy vezeték épüljön a baumgarteni gáztározóhoz. Mint mondta, nyitottak változtatásokra a Nabucco-projekttel kapcsolatban. “De még semmi sem dőlt el” – tette hozzá.

Az azeri állami gáz- és olajipari konszern, a Socar vezetője tavaly év végén azt mondta, hogy március végéig választják ki a szállítót. A konzorcium hétfőn az ITGI projekt elvetésével háromra szűkítette azon vezetékprojektek körét, amelyek még esélyesek lehetnek az azeri gáz Európába juttatására. Ezek között továbbra is ott van a Nabucco.

A sajtótájékoztatón szintén elhangzott, hogy újból a polgárháború előtti szintre akarja növelni a kitermelést az OMV Líbiában, és konszernszinten is fokozni akarja a kitermelését – közölte az osztrák energiaipari konszern szerdán.

Az arab tavasz eseményei miatt tavaly megközelítőleg kilenc százalékkal csökkent a vállalat összes kitermelése. Ennek ellenére a cég szerdán 1,063 milliárd euró adózott eredményt jelentett tavalyról, 16 százalékkal többet a 2010-es 921 milliónál. Az OMV líbiai olajtermelése november végén indult újra a polgárháborút megelőző 30 százalékos szinten és az év végén elérte az korábbinak az 50 százalékát.

Líbiában és Jemenben a negatív hatások csökkenésére számít, Romániában és Ausztriában pedig a termelés stabil szinten tartására az OMV. Mindezek várhatóan lehetővé teszik, hogy az év folyamán emelkedjen a kitermelés – állt az OMV közleményében.