close
Gázhiányhoz vezettek a választások
Egyéb - Gáz

Gázhiányhoz vezettek a választások

Az orosz Gazprom európai gázszállításai teljes egészében helyreálltak a rendkívüli hideg enyhülésével, az európai fogyasztók a szerződéses gázmennyiséget kapják. Az orosz gázóriás vesszőfutását saját magának köszönheti: nem fejlesztette kellő mértékben gázszállítási és tárolási kapacitásait.

Csaknem egy hónap után végre teljesen helyreállt az orosz gázexport, a Gazprom szerint immár a teljes mennyiséget megkapják a külföldi vevők. Mint azt korábban az Energiainfo is megírta, az Európába érkező extrém hideg hatására megnövekvő igényeket a Gazprom nemcsak hogy nem tudta megfelelően kielégíteni, hanem még a szerződésekben kikötött mennyiségeket sem tudta időben leszállítani. A Gazprom vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev ugyanakkor részben az Európai Uniót hibáztatta a szűk keresztmetszetekért. Szerinte ugyanis a válság közepette az azonnali piacok és a megújuló energia nem tudta kompenzálni a megnövekedett keresletet.

Ez némiképpen különbözik a még januárban hangoztatott érvektől, akkor ugyanis a Gazprom Ukrajnára próbálta meg rákenni a szállítások kiesését. A kérdéses időszakban azinban Kijev szerint Oroszország a szerződéses mennyiségnél egytizeddel kevesebb gázt szállított Ukrajnának: napi 510 millió köbméter helyett csupán 460 millió köbmétert. Ukrajna saját föld alatti tározóiból pótolta a kiesett mennyiséget. Később a  Gazprom elismerte, hogy néhány napig összességében az előírtnál mintegy 10 százalékkal kevesebb földgázt exportált a nyugat-európai országokba, de már helyreállt a szállítások normális menete. Ugyanakkor a cég azt is elismerte, hogy a megnövekedett európai keresletet nem tudta kielégíteni. A konszern ugyanis abban a kellemetlen helyzetben találta magát, hogy  – mivel Oroszországban választási év van – az orosz miniszterelnök Vlagyimir Putyin nem engedélyezte, hogy visszafogják a belföldi fogyasztást az európai export javára.

Pedig a kitermelés – elméletben, a gáztározókkal együtt – képes lenne fedezni az igényeket. A Gazprom jelenleg napi 1,63 milliárd köbméteres kitermelési kapacitással rendelkezik, (a részlegesen kimerülő gázmezők miatt ez évről-évre csökken, tavaly még 1,7 milliárd köbméteres kitermelési kapacitást jegyeztek) ami képes lenne fedezni az európai és oroszországi igényeket, igaz, ilyen megnövekedett igény esetén csak a gáztározókkal együtt. Éppen itt rejlik azonban a Gazprom Achilles-ina: az elmúlt években a konszern hatalmas összegeket fektetett exportvezetékeibe, míg ezzel szemben elhanyagolta oroszországi transzportvezetékeit és tározóit.

Az East European Gas Analysis tanácsadócég igazgatója, Mihail Korcsemkin szerint (Die Welt, 2012.02.20.) az 2008-óta mind az oroszországi gáztározókapacitás, mind a belfőldi transzportvezetékek bővítése elmaradt a tervezettől, ráadásul a meglévő infrastruktúra jelentős része is elöregedett, többsége még a szovjet érából származik. A Gazprom kitermelésének 90 százaléka jelenleg Nyugat-Szibériában zajlik, az Uralt megkerülő, vagy a hegységen átvezető vezetékek azonban nem felelnek meg a megnövekedett igényeknek. Még ez a mulasztás sem befolyásolta volna az exportszállításokat, ha az elmúlt években a Gazprom a terveknek megfelelően bővítette volna gáztározó kapacitásait. Ebben az esetben ugyanis a konszern napi 760 millió köbméter gázt emelhetne ki tározóiból szemben a jelenlegi 630 millió köbméterrel. Ezt a Gazprom is elismerte, így várhatóan a cég 2015-ig mintegy 5 milliárd köbméterrel növeli majd tározókapacitását.