close
A Siemens kombinált ciklusú erőművet épít Magyarországon
Áram - Egyéb

A Siemens kombinált ciklusú erőművet épít Magyarországon

A Siemens EnergiatermelĂŠs (Power Generation, PG) ĂĄgazata kulcsrakĂŠsz kombinĂĄlt (gĂĄz-gőz) ciklusĂş, Ăşgynevezett GuD erőművet ĂŠpĂ­t GĂśnyűn az E.On Erőművek Kft., a Hannover szĂŠkhelyű E.On Kraftwerke GmbH leĂĄnyvĂĄllalatĂĄnak 400 milliĂł euróÊrt, 2010 kĂśzepĂŠre.

A Siemens GĂśnyűn, MagyarorszĂĄg ĂŠszaknyugati rĂŠszĂŠn ĂŠpĂ­ti meg az erőművet. A telephely Győr dinamikusan fejlődő vĂĄrosa tĂŠrsĂŠgĂŠben fekszik, mutat rĂĄ a tĂĄrsasĂĄg kĂśzlemĂŠnye. A fĂśldgĂĄz-tĂźzelĂŠsű lĂŠtesĂ­tmĂŠny beĂŠpĂ­tett teljesĂ­tmĂŠnye 430 megawatt lesz, ami 600 ezer magyar hĂĄztartĂĄs ĂĄramellĂĄtĂĄsĂĄhoz elegendő.

A Siemens szĂĄllĂ­tĂĄsai egy gĂĄzturbinĂĄra, egy gőzturbinĂĄra ĂŠs egy vĂ­zhűtĂŠses generĂĄtorra terjednek ki. A vĂĄllalat ezeken kĂ­vĂźl a gőzkazĂĄnt, a gĂŠpĂŠszeti ĂŠs elektrotechnikĂĄt, valamint az irĂĄnyĂ­tĂĄstechnikĂĄt is szĂĄllĂ­tja. A megĂĄllapodĂĄs emellett magĂĄban foglalja a kilenc ĂŠvre szĂłlĂł karbantartĂĄsi szerződĂŠst.

 


Az Ăşj GuD erőmű 58 szĂĄzalĂŠkot meghaladĂł hatĂĄsfokĂĄval jelentős mĂŠrtĂŠkben fog hozzĂĄjĂĄrulni MagyarorszĂĄg biztos, gazdasĂĄgos ĂŠs klĂ­makĂ­mĂŠlő ĂĄramellĂĄtĂĄsĂĄhoz Dietmar Siersdorfer, a Siemens Power Generation Energetikai MegoldĂĄsok rĂŠszlegĂŠnek vezetője szerint. A projekt segĂ­t az orszĂĄg ma erős ĂĄramimport-fĂźggősĂŠge csĂśkkentĂŠsĂŠhez is.

 

A Siemens AG Power Generation (PG) ĂĄgazata a nemzetkĂśzi erőmű-ipar egyik vezető vĂĄllalata. A 2007. szeptember 30-ĂĄn befejeződĂśtt gazdasĂĄgi ĂŠvben a Siemens PG az IFRS (International Financial Reporting Standard) szerint tĂśbb mint 12 milliĂĄrd eurĂł ĂĄrbevĂŠtelt ĂŠrt el, ĂŠs Ăśsszesen kerek 18 milliĂĄrd eurĂł ĂŠrtĂŠkű Ăşj megrendelĂŠseket kĂśnyvelhetett el. Az ĂĄgazat eredmĂŠnye 1,146 milliĂĄrd eurĂłt tett ki. A Siemens PG 2007. szeptember 30-ĂĄn vilĂĄgszerte tĂśbb mint 40,4 ezer munkatĂĄrsat foglalkoztatott.