close
A román kormány perrel fenyegeti a KazMunaiGaz-t
Egyéb - Gáz - Olaj

A román kormány perrel fenyegeti a KazMunaiGaz-t

Pert helyezett kilĂĄtĂĄsba Emil Boc romĂĄn miniszterelnĂśk a KazMunaiGaz kazahsztĂĄni ĂĄllami gĂĄz- ĂŠs olajvĂĄllalattal szemben azĂŠrt, hogy Bukarest behajthassa a tĂśbb mint fĂŠlmilliĂĄrd eurĂł adĂłssĂĄgot az ĂĄzsiai vĂĄllalattĂłl.

A román kormányfő pénteken kijelentette, hogy megtámadják a bíróságon a kazahsztáni csoporthoz tartozó Rompetrol vállalat közgyűlésének legutóbbi döntését, miszerint a Rompetrol által birtokolt Petromidia finomító részvényeinek 44,69 százalékát adják a román államnak a mintegy félmilliárd euró adósság helyett.

Az egykor a romĂĄn ĂĄllam tulajdonĂĄba tartozĂł Petromidia magĂĄnosĂ­tĂĄsĂĄrĂłl 2003-ban szĂźletett megĂĄllapodĂĄs. Bukarest akkor a Rompetrollal kĂśtĂśtt Ăźzletet azzal a feltĂŠtellel, hogy 2010 szeptember vĂŠgĂŠig kifizeti a PetromidiĂĄnak a romĂĄn ĂĄllammal szembeni fĂŠlmilliĂĄrd eurĂł adĂłssĂĄgĂĄt. Ezt az adĂłssĂĄgot kĂśtvĂŠnyekkĂŠ alakĂ­tottak ĂĄt akkor, a romĂĄn kormĂĄny szerint a Rompetrolnak most ezeket a kĂśtvĂŠnyeket kell megvĂĄsĂĄrolnia, ami gyakorlatilag a fĂŠlmilliĂĄrd eurĂł adĂłssĂĄg kifizetĂŠsĂŠt jelentenĂŠ.

A Rompetrol közgyűlésének döntése a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap szerint hátrányosan érinti az államot, hiszen kisebbségi részvényesként Bukarestnek nem lehet valós beleszólási joga a Petromidia vezetésébe, ráadásul a tőzsdén jegyzett finomító részvényeinek mostani értéke szerint a román állam alig 280 millió eurót érő részvénycsomagot kapna az 500 millió eurós adósság helyett.   

A romĂĄn kormĂĄny azĂŠrt sem hajlandĂł elfogadni a Rompetrol ĂĄltal kĂ­nĂĄlt megoldĂĄst, mert Bukarestnek nagy szĂźksĂŠge van most pĂŠnzre az ĂĄllamhĂĄztartĂĄsi hiĂĄny egyensĂşlyban tartĂĄsa ĂŠrdekĂŠben. A romĂĄn gazdasĂĄgot sĂşlyosan ĂŠrintette a nemzetkĂśzi gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg, ezĂŠrt Bukarest a NemzetkĂśzi Valutaalap szervezĂŠsĂŠben 20 milliĂĄrd eurĂł ĂŠrtĂŠkĹą tĂśbboldalĂş nemzetkĂśzi hitelegyezmĂŠnyt kĂśtĂśtt tavaly mĂĄrciusban.