close
Pelletgyártó üzem épült Tuzséron
Egyéb - Megújuló

Pelletgyártó üzem épült Tuzséron

Évente 7 ezer tonna pellet előállĂ­tĂĄsĂĄra kĂŠpes Ăźzemet adtĂĄk ĂĄt pĂŠnteken a Szabolcs-SzatmĂĄr-Bereg megyei TuzsĂŠron. A beruhĂĄzĂł kecskemĂŠti projektcĂŠg, a Kelet-EurĂłpai Bioenergetikai Kft. mintegy 50 milliĂł forintos uniĂłs tĂĄmogatĂĄs segĂ­tsĂŠgĂŠvel, csaknem 200 milliĂł forint ĂśsszkĂśltsĂŠgből ĂŠpĂ­tette fel az Ăźzemet a tuzsĂŠri ErdĂŠrt Zrt. telephelyĂŠn – mondta Marozsi Imre, a tĂĄrsasĂĄg tulajdonosa az ĂĄtadĂĄst megelőzően az MTI-nek.

 Az igazatĂł elmondta: ĂłrĂĄnkĂŠnt mĂĄsfĂŠl tonna pelletet előállĂ­tĂł, elsősorban a hazai piacra termelő gyĂĄr tizenkĂŠt munkahelyet teremtett TuzsĂŠron. A pellet gyĂĄrtĂĄsĂĄhoz szĂźksĂŠges, ĂŠvi mintegy 14 ezer tonna – elsősorban fĹąrĂŠszpor ĂŠs faforgĂĄcs alapĂş – biomassza anyagot a helyi fafeldolgozĂł biztosĂ­tja az Ăźzem szĂĄmĂĄra. A beruhĂĄzĂĄs cĂŠlja a helyi hő- ĂŠs energiaigĂŠnyek kielĂŠgĂ­tĂŠse mellett a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok magyarorszĂĄgi rĂŠszarĂĄnyĂĄnak nĂśvelĂŠse.

Az elkĂŠpzelĂŠsek szerint  legalĂĄbb 80-90 ezer munkahely a megĂşjulĂł energiatermelĂŠs terĂźletĂŠn jelenik meg abbĂłl az egymilliĂł munkahelyből, amely a kormĂĄny cĂŠlkitĹązĂŠse szerint a kĂśvetkező tĂ­z ĂŠvben lĂŠtrejĂśn – kĂśzĂślte Olajos PĂŠter, a NemzetgazdasĂĄgi MinisztĂŠrium (NGM) energia- ĂŠs klĂ­mapolitikai helyettes ĂĄllamtitkĂĄra a tuzsĂŠri ĂźzemavatĂłn.  Az ĂĄllamtitkĂĄr-helyettes hangsĂşlyozta: a kitĹązĂśtt cĂŠl elĂŠrĂŠsĂŠben a tuzsĂŠrihoz hasonlĂł pelletĂźzemeknek nagyon nagy szerepĂźk lesz.

MagyarorszĂĄgon jelenleg 15 ilyen gyĂĄr mĹąkĂśdik. Ahhoz, hogy  a lakossĂĄgi hőigĂŠnynek – az uniĂłs normĂĄk szerinti – hĂŠt szĂĄzalĂŠkĂĄt pellettel elĂŠgĂ­tsĂŠk ki, 2020-ig 40-50 hasonlĂł Ăźzemre lenne szĂźksĂŠg – hĂşzta alĂĄ az ĂĄllamtitkĂĄr. HozzĂĄtette: ez tĂśbb mint 1,3 milliĂł tonnĂĄnyi pellet feldolgozĂĄsĂĄt igĂŠnyelnĂŠ, amivel csaknem 100 milliĂĄrd forint ĂŠrtĂŠkĹą orosz gĂĄzimportot tudna kivĂĄltani az orszĂĄg.

Jelenleg kevesebb mint 2.500-3.000 pelletĂźzemĹą kazĂĄn mĹąkĂśdik a magyarorszĂĄgi hĂĄztartĂĄsokban, a hĂŠt szĂĄzalĂŠk elĂŠrĂŠsĂŠhez viszont legalĂĄbb 200 ezer kazĂĄnnak kellene gazdĂĄra talĂĄlnia. A terv megvalĂłsĂ­tĂĄsa komoly ĂĄllami tĂĄmogatĂĄst igĂŠnyel, az ehhez szĂźksĂŠges Ăśsszeget pedig az Új SzĂŠchenyi Tervből finanszĂ­roznĂĄk – fĹązte hozzĂĄ Olajos PĂŠter.