close
Obama tervei a NAÜ üzemanyagbankjával kapcsolatban
Atom - Egyéb

Obama tervei a NAÜ üzemanyagbankjával kapcsolatban

Barack Obama amerikai elnök szerint eljött az idő a cselekvésre a
nemzetkĂśzi nukleĂĄris Ăźzemanyagbank tervezĂŠsĂŠvel kapcsolatban, ĂŠs az USA
pragmatikusan azon dolgozik, hogy mĂŠg az idĂŠn megszĂźlessen a dĂśntĂŠs –
hangzott el a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) 54. közgyűlésének
kĂźldĂśtt ĂźzenetĂŠben, BĂŠcsben. Egy mĂĄsik szekciĂłban az amerikai energiaĂźgyi miniszter, Steven Chu
fejtette ki, hogy az USA mĂĄs tagĂĄllamokkal egyĂźtt fog dolgozni egy kĂśzĂśs
megközelítés kialakításán a NAÜ által felügyelt üzemanyagbankról szóló
decemberi kormányzótanácsi döntés előkészítése érdekében.

Az USA 50 millió dollárral támogatta a NAÜ-t az üzemanyagbank kialakításában. Ez a pénz együtt a Nukleáris Veszélyforrás Kezdeményezésbe pumpált amerikai milliókkal és más tagállamok hozzájárulásával összesen mintegy 150 millió dollár forrás jelent. Chu szerint ezek a források veszélybe kerülnek, ha nem születik hamarosan döntés. Elmondta, hogy az USA 17,4 tonna magas dúsítású uránt alakított át alacsony dúsításúvá, amely tartalékba kerül és segít az üzemanyag-biztosítási mechanizmus kialakításában.

Chu elmondta azt is, hogy számos kezdeményezést már elkezdtek, és az USA helyeselte a NAÜ döntését, hogy alacsony dúsítású urán tartalékraktárt alakítanak ki az orosz Angarszkban, Szibériában. Ennek kifejlesztéséről 2007-ben született megállapodás a NAÜ és Oroszország között.

Van egy német terv is, amely szerint a NAÜ felülvigyázása mellett multilaterális urándúsítást végeznének, amelynek helyszíne egy harmadik ország területe lenne. Az üzemet azon országok finanszíroznák, amelyek a létrehozott üzemanyagot megvásárolnák.

Chu szerint az erős és hatékony üzemanyagpiac alapvető a széndioxid mentes energia világszintű biztosításához.

A konferenciĂĄhoz intĂŠzett ĂźzenetĂŠben Obama elmondta, hogy az USA egy olyan vilĂĄgĂŠrt tesz, amelyben az atomenergia minden olyan nemzet szĂĄmĂĄra elĂŠrhető, amely teljesĂ­ti az atomfegyverek elterjedĂŠse elleni kĂśvetelmĂŠnyeket ĂŠs szabĂĄlyokat. Egyben azt is elismerte, hogy az ezt szolgĂĄlĂł nemzetkĂśzi non-proliferĂĄciĂłs rendszer nem mindig mĹąkĂśdik a remĂŠltek szerint. EzĂŠrt az EgyesĂźlt Államok tovĂĄbbi forrĂĄsokat ĂŠs jogokat javasol a NAÜ-nek, bĂźntetĂŠst szĂĄn azok rĂŠszĂŠre, akik megsĂŠrtik a non-proliferĂĄciĂłs kĂśtelezettsĂŠgeket ĂŠs Ăşj nemzetkĂśzi mechanizmust kezdemĂŠnyez, amely biztosĂ­tja a biztonsĂĄgos, vĂŠdett ĂŠs bĂŠkĂŠs cĂŠlĂş atomenergia felhasznĂĄlĂĄst – tudatta barack Obama.