close
Irak beelőz a Nabuccónál?
Egyéb - Gáz

Irak beelőz a Nabuccónál?

Orosz vĂŠlemĂŠny szerint kizĂĄrĂłlag az orosz Gazprom esĂŠlyes arra, hogy
megvegye az azeri Sah Deniz 2 gĂĄzmezĂľ gĂĄzĂĄt, az azeri vezetĂŠs azonban a
Nabucco konzorciummal is szĂĄmol. UtĂłbbi rĂŠszĂŠrĂľl felmerĂźlt, hogy
induláskor talán mégsem Azerbajdzsán lesz a fő gázellátó, hanem
Irak, egyebek mellett azĂŠrt, mert kĂśzvetlenĂźl hatĂĄros a
tranzitorszĂĄgkĂŠnt mĂĄr elkĂśtelezett TĂśrĂśkorszĂĄggal.

Az uniĂłs tĂĄmogatĂĄsĂş Nabucco csoport szerint az a legvalĂłszĂ­nĹąbb, hogy a majdani Nabucco gĂĄzvezetĂŠk fő szĂĄllĂ­tĂłja Irak lesz. A Nabucco illetĂŠkese egyĂşttal megdorgĂĄlta a szintĂŠn jelentős gĂĄzforrĂĄskĂŠnt szĂĄmon tartott AzerbajdzsĂĄnt, mondvĂĄn nem lenne szabad engednie a pusztĂĄn magasabb ĂĄrral valĂł csĂĄbĂ­tĂĄsĂĄnak. Minderről a Reuters szerint Dimitar Abadzsijev, a Nabucco Gas Pipeline International vĂĄllalati ĂźgyekĂŠrt felelős vezetője beszĂŠlt egy energia szeminĂĄriumon, ĂşjsĂĄgĂ­rĂłk előtt. Mint kifejtette, Irak nagyobb, ĂŠs kĂśzĂśs hatĂĄra is van TĂśrĂśkorszĂĄggal. OroszorszĂĄgtĂłl is kevĂŠsbĂŠ fĂźgg. „Előzetes tĂĄrgyalĂĄsokban vagyunk…derĹąlĂĄtĂł vagyok” – tette hozzĂĄ.

Az orosz gázszállításoktól való függés csökkentését célzó Nabucco éves kapacitása 31 milliárd köbméter lenne. Irak mellett a kaszpi térségből származó gázt juttatná el Törökországon és kelet-európai országokon át az ausztriai gázelosztó központba. Azerbajdzsán több mint 20 vállalattal és konzorciummal tárgyal arról, hogy azok gázhoz jussanak az óriás, feltárásra váró Sah Deniz 2. gázmezőről. Az ottani munkát a BP és a Statoil irányítja. Az azeri kormány szerint azé lesz a gáz, aki a legtöbbet kínálja érte, s most a Nabucco és az orosz ajánlat a legesélyesebb.

Az orosz Gazprom már jelezte, hogy versenytársai nem fognak tudni olyan árat ajánlani, mint ő. Abadzsijev szerint viszont az ár nem minden. Mint előadásában rámutatott, Azerbajdzsánnak is érdeke, hogy diverzifikálja gázkivitelét, erre pedig az európai export épp jó lehetőséget kínál. Oroszország viszont az azeri határon szeretné megvenni az ország gázát, s ha ez történik, akkor Azerbajdzsán elesne az európai értékesítés lehetőségétől.

A fejlemĂŠnyek a Reuters szerint aggasztjĂĄk az uniĂłs politikusokat, akik szerint az utĂłbbi megoldĂĄssal tovĂĄbb nőne EurĂłpa kitettsĂŠge az orosz szĂĄllĂ­tĂĄsoknak. MĂĄr ma is OroszorszĂĄg adja az EurĂłpĂĄban felhasznĂĄlt gĂĄznak kĂśrĂźlbelĂźl az egynegyedĂŠt. (EnnĂŠl kevesebbet, a 25 szĂĄzalĂŠkos arĂĄnyt 2020-ra kĂ­vĂĄnja elĂŠrni OroszorszĂĄg – a szerk.) Abadzsijev szerint a Nabucco az első, ĂŠvi 10 milliĂĄrd kĂśbmĂŠtert IraktĂłl fogja kapni, tovĂĄbbi ĂŠvi 8 milliĂĄrdot pedig, 2015-től AzerbajdzsĂĄntĂłl. A Nabucco rĂŠszvĂŠnyesei a magyar Mol, a romĂĄn Transgaz , a bolgĂĄr Bulgargaz, a tĂśrĂśk Botas, a nĂŠmet RWE ĂŠs az osztrĂĄk OMV.

Alekszander Medvegyev, a Gazprom Export vezérigazgatója kizárólag saját cégét tekinti esélyesnek a Sah Deniz 2 gázára. Az orosz RBK által hivatkozott elemzők szerint az energiahordozókban gazdag Oroszország elsősorban azért akarja rátenni a kezét az azeri gázra, hogy megakadályozza európai vevői import diverzifikációs törekvéseit.

Ismert, hogy a Gazprom a Nabuccóval párhuzamosan, Déli Áramlat néven egy hasonló forrásokból táplálkozó, és hasonló nyomvonalon haladó vezeték lefektetésére készül. Mostanra megnyerte partnernek a Nabucco konzorcium tagjai egy részét is. Medvegyev hangsúlyozta, hogy cége a Déli Áramlatot attól függetlenül is megépíti, ha az ukrajnai gázrendszer továbbra is mûködik.
Cége és az ukrán állami Naftogaz mûr fúzióról tárgyal, igaz, ezt elsősorban orosz oldalról állítják. Ukrán részről inkább az 50-50 százalékos társulás mellett érvelnek, hiszen az értékarányos egyesülés a Naftogaz önállóságának elvesztését jelentené. Ebből az is következik, hogy az ukrán gázellátás teljes egészében orosz ellenőrzés alá kerülne.