close
Az MVM-nek sem kell fizetnie az AES-nek
Áram - Egyéb

Az MVM-nek sem kell fizetnie az AES-nek

A Magyar Villamos Művek Zrt.-nek mint nagykereskedőnek sincs fizetési
kĂśtelezettsĂŠge az AES magyarorszĂĄgi cĂŠgĂŠvel szemben, miutĂĄn a
washingtoni vĂĄlasztott bĂ­rĂłsĂĄg az amerikai AES Summit ellen dĂśntĂśtt a
mĂşlt hĂŠten a cĂŠg ĂŠs a magyar ĂĄllam perĂŠben.

A társaság, az energiainfo.hu-hoz eljuttatott közleményében azt írja, az ítélet következményeként,  az állami tulajdonú nagykereskedő cégnek nem kell utólag megfizetnie az állami beavatkozást megelőző és a szabályozott ár közötti különbözetet. 


A bĂ­rĂłsĂĄgi dĂśntĂŠsről, azt kĂśvetően a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium a mĂşlt pĂŠnteken azt kĂśzĂślte az MTI-vel, hogy kedvezőtlen Ă­tĂŠlet esetĂŠn a magyar ĂĄllamnak  30 milliĂł dollĂĄrt (mintegy 8,4 milliĂĄrd forint) kellett volna fizetnie a felperesnek. 
Az MVM kĂśzlemĂŠnyĂŠben emlĂŠkeztet arra, hogy az AES Tisza ErőmĹą Kft. ĂŠs tulajdonosa, az AES Summit Generation Ltd. mĂŠg 2007-ben indĂ­tott pert a magyar ĂĄllam ellen a washingtoni szĂŠkhelyĹą nemzetkĂśzi vĂĄlasztott bĂ­rĂłsĂĄgon (International Centre for Settlement of Investment Disputes – ICSID).

Baji Csaba, az MVM Zrt. vezĂŠrigazgatĂłja, a tĂĄrsasĂĄg kĂśzlemĂŠyne szerint, a bĂ­rĂłsĂĄgi dĂśntĂŠs kapcsĂĄn hangsĂşlyozza: az Ă­tĂŠlet igazolja, hogy a transzparens mĂłdon megĂĄllapĂ­tott, csak az indokolt nyeresĂŠget, de ezen felĂźl extraprofitot nem tartalmazĂł ĂĄrak jogszerĹąek voltak. A dĂśntĂŠs kedvező abbĂłl a szempontbĂłl is – ĂĄll a villamos mĂĄvek kÜßzlemĂŠnyĂŠben -, hogy az AES kĂśvetelĂŠsĂŠnek elutasĂ­tĂĄsa kĂśvetkeztĂŠben a hazai adĂłfizetőknek, villamosenergia-fogyasztĂłknak, illetve az AES-sel kĂśzvetlen kereskedelmi kapcsolatban lĂŠvő MVM nagykereskedőnek utĂłlag nem kell kifizetni az ĂĄllami beavatkozĂĄst megelőző ĂŠs a szabĂĄlyozott ĂĄr kĂźlĂśnbsĂŠgĂŠt.
Baji Csaba hangsúlyozta, hogy a mostani bírósági döntés is alátámasztja az MVM jelenlegi vezetésének azon törekvéseit, miszerint az átlátható, tisztességes piaci magatartás kifizetődő és Magyarország energia-stratégiailag legfontosabb vállalata csak ilyen szemlélettel működtethető.