close
Örül a piac a BP új vezérigazgatójának
Egyéb - Olaj

Örül a piac a BP új vezérigazgatójának

A BP olajipari óriás részvényárfolyamainak mozgása alapján kijelenthető, megelégedéssel nyugtázta a piac az új vezérigazgató, Bob Dudley érkezését. A vállalat papírjai összesen 10 százaléknyit drágultak az elmúlt három napban. Az 55 éves amerikai Dudley hivatalosan pénteken vette át a BP irányítását a brit Tony Haywardtől, akit éles bírálatok értek a Deep Horizon fúrótornyon történt robbanás utáni válságkezelő tevékenysége miatt.

Dudley már szerdán bejelentette, hogy a vállalat átszervezésének keretein belül létrehoznak egy új, a gáz- és olajipari tevékenység biztonságával foglalkozó részleget. Kijelentette továbbá, hogy mindent megtesz a BP kármentesítési tevékenysége kedvezőbb megítéléséért.


A BP részvények árfolyama az elmúlt három napban jelentősen, naponta átlagosan 3 százalékkal emelkedett, azonban még mindig 30 százalékkal elmarad a katasztrófa előtti szinttől.

Dudley első intĂŠzkedĂŠseinek egyikekĂŠnt elbocsĂĄtotta a vĂĄllalat kutatĂĄsi ĂŠs termelĂŠsi rĂŠszlegĂŠnek vezetőjĂŠt. CsĂźtĂśrtĂśkĂśn bejelentette, hogy a kĂśvetkező ĂŠv elejĂŠtől ismĂŠt lehet – korĂĄbban az amerikai kormĂĄny nyomĂĄsĂĄra berekesztett -  osztalĂŠkkifizetĂŠs. Az Ăşj vezĂŠrigazgatĂł kijelentette, hogy a BP ismĂŠt “jĂł befektetĂŠs lesz a rĂŠszvĂŠnyeseinek”.

A legfrissebb, pénteken közölt számítások szerint a BP már 11,2 milliárd dollárt költött kármentesítésre a Mexikói-öböl térségében. A vállalat korábban 32,2 milliárd dollárt különített el az esetleges károk fedezeteként. Ebből 20 milliárd dollárt az áldozatok kárpótlására szánnak.