close
A regionális gázipari társaság már szerveződik
Egyéb - Gáz

A regionális gázipari társaság már szerveződik

Mostanra valamennyi megkeresett cĂŠg pozitĂ­v vĂĄlaszt adott a Mol-csoport azon levelĂŠre, amelyben egy Ăşj, kĂśzĂŠp-eurĂłpai regionĂĄlis gĂĄztĂĄrsasĂĄg lĂŠtrehozĂĄsĂĄt vetette fel – Ă­rja a NĂŠpszava.
A Mol, illetve leĂĄnyvĂĄllalata, a Mol FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. mĂŠg december elejĂŠn kereste meg levĂŠlben a tĂŠrsĂŠg orszĂĄgainak – SzlovĂŠnia, HorvĂĄtorszĂĄg, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, RomĂĄnia, BulgĂĄria ĂŠs Ausztria – gĂĄzszĂĄllĂ­tĂł cĂŠgeit. Ebben a magyar olaj- ĂŠs gĂĄzipari vĂĄllalat kĂśzĂśs gĂĄzszĂĄllĂ­tĂł cĂŠg alapĂ­tĂĄsĂĄt ajĂĄnlotta a kĂśzĂŠp- ĂŠs dĂŠlkelet-eurĂłpai tĂŠrsĂŠg orszĂĄgaiban műkĂśdő gĂĄztĂĄrsasĂĄgoknak. Úgy tudjuk: a levĂŠlben az is szerepelt, hogy a nemzeti energetikai cĂŠgek egyeztessenek tulajdonosaikkal – vagyis gyakorlatilag a kormĂĄnyaikkal – mielőtt vĂĄlaszt adnĂĄnak. Így a tĂĄrsasĂĄgok kedvező reakciĂłja mĂśgĂśtt feltehetően a helyi kormĂĄnyok tĂĄmogatĂĄsa is ott ĂĄll.

InformĂĄciĂłink szerint Zsuga JĂĄnos, a FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. vezĂŠrigazgatĂłja a napokban kĂŠtoldalĂş tĂĄrgyalĂĄsok lefolytatĂĄsa cĂŠljĂĄbĂłl felkeresi valamennyi ĂŠrintett cĂŠget. A hĂłnap vĂŠgĂŠig lezajlĂł kĂśrĂşt befejeződĂŠse utĂĄn pedig egy kĂśzĂśs megbeszĂŠlĂŠsre is sor kerĂźlhet, amelyen vĂĄrhatĂłan mindegyik gĂĄzcĂŠg kĂŠpviselteti majd magĂĄt.

Mint arrĂłl beszĂĄmoltunk: a Mol kezdemĂŠnyezĂŠsĂŠt az EU vezetĂŠse is kedvezően fogadta, mivel a tĂŠrsĂŠg gĂĄztĂĄrsasĂĄgainak az ĂśsszefogĂĄsa KĂśzĂŠp- ĂŠs DĂŠl-EurĂłpĂĄban nĂśvelhetnĂŠ az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄgot.

A gĂĄzhĂĄlĂłzatok ĂśsszekĂśtĂŠsĂŠvel egyĂŠbkĂŠnt valamennyi cĂŠg jĂłl jĂĄrna, mivel jelentős mĂŠrtĂŠkű előnyĂśkre tehetnĂŠnek szert a szĂĄllĂ­tĂĄsi ĂŠs tĂĄrolĂĄsi rendszerek kĂśzĂśs hasznĂĄlata rĂŠvĂŠn. Az egyĂźttműkĂśdĂŠs eredmĂŠnyekĂŠnt – egyebek mellett – nĂśvelhető lenne a tőkehatĂŠkonysĂĄg ĂŠs a kapacitĂĄskihasznĂĄltsĂĄg is.