close
Megadóztatná az Ofgem a brit erőművek emissziós profitját
Egyéb - Emisszió

Megadóztatná az Ofgem a brit erőművek emissziós profitját

A brit energiahivatal szerint mintegy 9 milliĂĄrd fontnyi extraprofitra tehetnek szert a szigetorszĂĄg erőművei az eurĂłpai emissziĂł-kereskedelmi rendszernek kĂśszĂśnhetően, a kĂśvetkező hĂĄrom ĂŠvben. Az Ofgem vezetője, a pĂŠnzĂźgyminiszterrel, a magas energiaĂĄrak ĂźgyĂŠben folytatott egyeztetĂŠsen azt javasolta, a kormĂĄnynak el kellene vonnia ezt a pĂŠnzt.

Az energiaigĂŠnyes iparĂĄgak kĂŠpviselői ĂźdvĂśzĂśltĂŠk az Ofgem vezetőjĂŠnek javaslatĂĄt, hogy vonjĂĄk el a brit villamos energia szolgĂĄltatĂłktĂłl azt a kĂśzel 9 milliĂĄrd fontnyi (1 GBP = 341,3 HUF) profitot, amit az emissziĂł-kereskedelmi rendszer miatt „zsebre tesznek”. Az energiaipari cĂŠgek ĂŠrthető mĂłdon nem ĂśrĂźlnek Alistair Buchanan ĂśtletĂŠnek. Az Ofgem vezĂŠrigazgatĂłja azon az egyeztetĂŠsen beszĂŠlt javaslatĂĄrĂłl, amelyet a kormĂĄny kezdemĂŠnyezett a magas energiaĂĄrak ĂźgyĂŠben. Az erőművek vezetői elkĂŠpesztőnek tartjĂĄk a javaslatot, ĂŠs arra figyelmeztettĂŠk a kabinetet, hogy a terv vissza is Ăźthet, ĂŠs tovĂĄbbi ĂĄremelkedĂŠst eredmĂŠnyezhet.

Az Ofgem abbĂłl indult ki, hogy az energiaipari tĂĄrsasĂĄgok az ĂĄraikba beĂŠpĂ­tettĂŠk a szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂĄsi egysĂŠgek kĂśltsĂŠgĂŠt, jĂłllehet az első, 2005-2007 kĂśzĂśtti elszĂĄmolĂĄsi időszakra vonatkozĂłan a kormĂĄnytĂłl ingyen kaptĂĄk meg kvĂłtĂĄjukat. Az energiahivatal szĂĄmĂ­tĂĄsai szerint az ĂĄram nagykereskedelmi ĂĄrĂĄnak 17 szĂĄzalĂŠkĂĄt az emissziĂłs kvĂłtakĂśltsĂŠgek teszik ki, ĂŠs Ăşgy kalkulĂĄlnak, hogy ebből a 2008-2012-es időszakban 9 milliĂĄrd fontos profitja lesz az erőműveknek.

Az erőművek kĂŠpviselői elkĂŠpesztőnek tartjĂĄk az Ofgem ĂŠrvelĂŠsĂŠt, ĂŠs az előzetes egyeztetĂŠst hiĂĄnyoljĂĄk a javaslattal ĂśsszefĂźggĂŠsben. Arra figyelmeztetnek, hogy egy kĂźlĂśnadĂł bevezetĂŠse rendkĂ­vĂźl rossz jelzĂŠs volna az esetleges befektetőknek, a brit piaci szabĂĄlyozĂĄst illetően.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.