close
Elítélték a Totalt a franciaországi megaszennyezésért
Egyéb - Olaj

Elítélték a Totalt a franciaországi megaszennyezésért

Összesen 192 milliĂł eurĂł (csaknem 50 milliĂĄrd Ft) kĂĄrtĂŠrĂ­tĂŠs megfizetĂŠsĂŠre szĂłlĂ­totta fel az „Erika” tanker nyolc ĂŠvvel ezelőtti katasztrĂłfĂĄjĂĄĂŠrt felelősĂśket, főleg a Total olajcĂŠget egy pĂĄrizsi bĂ­rĂłsĂĄg. A talĂĄrosok a francia igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄs tĂśrtĂŠnetĂŠben előszĂśr kĂźlĂśn, 375 ezer eurĂłs kĂśrnyezetvĂŠdelmi bĂ­rsĂĄgot is kirĂłttak szerdĂĄn – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.
Az Erika 1999 decemberi elsĂźllyedĂŠsekor mintegy 18 ezer tonna nyersolaj ĂśmlĂśtt az Atlanti-ĂłceĂĄnba, jelentős pusztĂ­tĂĄst okozva az ĂŠlővilĂĄgban. Ez a katasztrĂłfa hĂ­vta fel arra az uniĂłs tagĂĄllamok figyelmĂŠt, hogy ne engedjĂŠk partjaikhoz kĂŠtszĂĄz mĂŠrfĂśldnĂŠl kĂśzelebb az egyfenekű tankereket. A hajĂł kapitĂĄnyĂĄt ugyan felmentettĂŠk, de fejenkĂŠnt 75 ezer eurĂł megfizetĂŠsĂŠre Ă­tĂŠlte a bĂ­rĂłsĂĄg azt a kĂŠt szemĂŠlyt, aki tudott rĂłla, hogy a mĂĄr akkor csaknem negyedszĂĄzados tanker felĂşjĂ­tĂĄsĂĄt „olcsĂłn viteleztĂŠk ki”. Csaknem 400 ezer eurĂłs bĂ­rsĂĄg illeti a hajĂłzĂĄsi engedĂŠlyeket kiadĂł tĂĄrsasĂĄgot. Az ĂŠvi mintegy 13 milliĂĄrd eurĂł bevĂŠtelt realizĂĄlĂł Totalt aligha vĂĄgja fĂśldhĂśz az Ă­tĂŠlet

A kĂĄrtĂŠrĂ­tĂŠsből, amelyből mintegy 154 milliĂł eurĂł a francia ĂĄllamot illeti, 680 ezret kap a MadĂĄrvĂŠdő Liga, 33-33 ezret pedig a Greenpeace ĂŠs a TermĂŠszetvĂŠdelmi VilĂĄgalap franciaorszĂĄgi szervezete.