close
A régióban Magyarországon a legdrágább a gázolaj
Egyéb - Olaj

A régióban Magyarországon a legdrágább a gázolaj

SzerdĂĄtĂłl ismĂŠt rekordszintre nőnek az ĂźzemanyagĂĄrak. BĂĄrmennyire is levezethető ez az ĂĄrfolyamokbĂłl, egyre feszĂ­tőbb az immĂĄr 370 forintot elĂŠrő benzinĂĄr – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

SzerdĂĄtĂłl hĂĄrom forinttal nő a benzin ĂŠs Ăśttel a gĂĄzolaj tarifĂĄja – ĂŠrtesĂźltĂźnk piaci forrĂĄsokbĂłl. Ennek megfelelően a kĂŠt termĂŠkĂŠrt literenkĂŠnt mostantĂłl ĂĄtlagosan 369, illetve 361 forintot kĂŠrhetnek. Ezzel Ăşjra tĂśrtĂŠnelmi rekordszintre emelkedett mindkĂŠt Ăźzemanyag tarifĂĄja. Noha az Ăşj kormĂĄny januĂĄr elsejĂŠvel nem nĂśvelte az Ăźzemanyag jĂśvedĂŠkiadĂł-szintjĂŠt, az Ăşj benzintarifa 16 szĂĄzalĂŠkkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. A gĂĄzolaj esetĂŠben 22 szĂĄzalĂŠkos az egy ĂŠvre vetĂ­tett drĂĄgulĂĄs. SzakĂŠrtők a mostani emelkedĂŠst indokolhatĂłnak tartjĂĄk: a benzin ĂŠs a gĂĄzolaj nemzetkĂśzi ĂĄra hasonlĂł arĂĄnyban emelkedett, ĂŠs kismĂŠrtĂŠkben a forint is gyengĂźlt a dollĂĄrhoz kĂŠpest.

SzakĂŠrtők a rekordszintre hĂĄgĂł ĂĄrak magyarĂĄzatĂĄt tovĂĄbbra is a forint dollĂĄrhoz mĂŠrt, tĂśbbĂŠves lĂŠptĂŠkekben igen nagyarĂĄnyĂş gyengĂźlĂŠsĂŠben lĂĄtjĂĄk. Ehhez hozzĂĄjĂĄrultak azok, az előző kormĂĄnyhoz kĂśthető adĂłemelĂŠsek is, amelyekkel a kabinet a gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg hatĂĄsĂĄt kĂ­vĂĄnta csĂśkkenteni.

Ennek megfelelően – a Magyar AutĂłklub friss kimutatĂĄsa alapjĂĄn kĂŠszĂ­tett szĂĄmĂ­tĂĄsaink szerint – ĂźzemanyagĂĄrak tekintetĂŠben MagyarorszĂĄg tovĂĄbbra is a tĂŠrsĂŠg „éllovasa”. A gĂĄzolaj ĂĄra messze nĂĄlunk a legmagasabb. A mĂĄsodik helyezett SzlovĂĄkia, amellyel hazĂĄnk – az elhanyagolhatĂł kĂźlĂśnbsĂŠg miatt – a legmagasabb benzinĂĄr kĂŠtes elsősĂŠgĂŠn is osztozhat. (SzlovĂĄkiĂĄt ĂŠppĂşgy alapvetően a Mol lĂĄtja el, mint MagyarorszĂĄgot.) A hazĂĄnknĂĄl sokĂĄig jĂłval drĂĄgĂĄbb Ausztria immĂĄr jĂłcskĂĄn leszakadva kĂśvetkezik: benzin ĂŠs gĂĄzolaj tankolĂĄsa esetĂŠn is literenkĂŠnt 20 forintot spĂłrolhatnak az odaszomszĂŠdolĂłk. RomĂĄnia 30-40 forinttal olcsĂłbb, ami azĂŠrt furcsa, mert keleti szomszĂŠdunknĂĄl a taxisok a jĂśvedĂŠki adĂł ottani emelĂŠse miatt bojkottot hirdettek, arra kĂŠrve a lakossĂĄgot, hogy lehetősĂŠg szerint szomszĂŠdos orszĂĄgokban tankoljanak. (Igen fura helyzet ĂĄllna elő tehĂĄt, ha valaki a magas romĂĄniai ĂĄrak miatti tiltakozĂĄsul MagyarorszĂĄgon tankolna – jĂłval drĂĄgĂĄbban.) HorvĂĄtorszĂĄg literenkĂŠnti 40-50 forintos kedvezmĂŠnye főleg gĂĄzolajban erős, SzerbiĂĄĂŠ inkĂĄbb benzinben. Az UkrajnĂĄba ĂĄtruccanĂłk pedig hagyomĂĄnyosan 40 szĂĄzalĂŠkot spĂłrolhatnak.

ArrĂłl, hogy ez a helyzet erősĂ­ti-e az Ăşgynevezett hatĂĄr menti benzinturizmust, a hazai informĂĄciĂłk ellentmondĂłak. A vĂĄmőrsĂŠg folyamatosan igen szigorĂş ellenőrzĂŠsről szĂĄmol be, a hazai fuvarozĂłk pedig megfogadtĂĄk, hogy MagyarorszĂĄgon tankolnak. A szakmai szĂśvetsĂŠg szintĂŠn nem tapasztalja a szomszĂŠdolĂĄs elharapĂłdzĂĄsĂĄt. Ugyanakkor a hazai benzinforgalom tavaly 12, a gĂĄzolajĂŠ pedig 6 szĂĄzalĂŠkkal zuhant.