close
‘A magyar energiakiszolgáltatottság csak propaganda’
Egyéb - Gáz

‘A magyar energiakiszolgáltatottság csak propaganda’

– ĂĄllĂ­totta a NĂŠpszabadsĂĄgnak adott interjĂşjĂĄban Igor Szavolszkij orosz nagykĂśvet.

Minden kormĂĄny feladata, hogy elősegĂ­tse orszĂĄga energiabiztonsĂĄgĂĄt, ĂŠs a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsokban ennek egyetlen Ăştja, hogy folytatĂłdjĂŠk OroszorszĂĄg ĂŠs az uniĂł energetikai pĂĄrbeszĂŠde – jelentette ki a NĂŠpszabadsĂĄgnak Igor Szavolszkij. A teljes terjedelmĂŠben a nol.hu-n olvashatĂł interjĂşjĂĄban OroszorszĂĄg budapesti nagykĂśvete azt mondta: kĂślcsĂśnĂśs előnyĂśkĂśn nyugszanak a MagyarorszĂĄgra irĂĄnyulĂł orosz gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsok, amelyeket ők kĂŠszek folytatni.

MagyarorszĂĄg fĂźggősĂŠge az orosz gĂĄztĂłl. A kiszolgĂĄltatottsĂĄg csak propaganda; a piac szabad, egy orszĂĄg pĂŠldĂĄul Ăşgy is fĂźggetlenĂ­theti magĂĄt az orosz gĂĄztĂłl, hogy atomerőművet ĂŠpĂ­t – mondta Igor Szavolszkij. Minden kormĂĄny feladata, hogy elősegĂ­tse orszĂĄga energiabiztonsĂĄgĂĄt, ĂŠs a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsok tekintetĂŠben szerintem ennek egyetlen Ăştja, hogy folytatĂłdjĂŠk OroszorszĂĄg ĂŠs az uniĂł energetikai pĂĄrbeszĂŠde. A mostani, MagyarorszĂĄgra irĂĄnyulĂł orosz gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsok kĂślcsĂśnĂśs előnyĂśkĂśn nyugszanak. A szĂĄllĂ­tĂĄsokat OroszorszĂĄg kĂŠsz folytatni. Az uniĂł sem vĂŠletlenĂźl tĂĄmogatja az Északi ĂŠs a DĂŠli ĂĄramlat orosz-eurĂłpai gĂĄzvezetĂŠkterveit: ezek a vĂĄrhatĂłan Ăśt ĂŠv mĂşlva megvalĂłsulĂł fejlesztĂŠsek szintĂŠn komolyan nĂśvelik az ellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄt.

Az ukrajnai gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsok. HĂĄrom ĂŠvvel ezelőtt nem magyarĂĄztuk el partnereinknek kellő mĂŠlysĂŠgben, miről is van szĂł. Most EurĂłpĂĄval teljesen vilĂĄgos alapelvek szerint kereskedĂźnk – jellemezte a helyzetet az orosz nagykĂśvet. Ez a gĂĄzĂĄr ĂĄttĂŠtelesen a kőolaj kurzusĂĄhoz kĂśtĂśtt, hiszen a kĂŠt termĂŠk tĂśbbĂŠ-kevĂŠsbĂŠ helyettesĂ­ti egymĂĄst. FehĂŠroroszorszĂĄggal, UkrajnĂĄval ĂŠs MoldovĂĄval viszont mĂŠg a szovjet időkből ĂśrĂśkĂślt sĂŠma szerint kereskedĂźnk. VelĂźk eddig ĂŠvente Ăşj, fix ĂĄras szerződĂŠst kĂśtĂśttĂźnk, ĂĄm fokozatosan ĂĄttĂŠrĂźnk az eurĂłpai ĂĄrkĂŠpzĂŠsre. MĂĄr 2006-ban is lehetett arra szĂĄmĂ­tani, hogy az ukrĂĄnok “vĂŠteleznek” maguknak gĂĄzt a tranzitvezetĂŠkből. AzĂłta az EU-val sikerĂźlt megĂĄllapodnunk egy kĂślcsĂśnĂśs előzetes tĂĄjĂŠkoztatĂĄsi rendszerben. TovĂĄbbi vĂĄltozĂĄs, hogy mĂ­g 2006-ban UkrajnĂĄval egyetlen szerződĂŠs ĂŠlt az ukrĂĄn belfĂśldi felhasznĂĄlĂĄsra ĂŠs a tovĂĄbbszĂĄllĂ­tĂĄsra, tavaly ezt mĂĄr kettĂŠvĂĄlasztottuk. TehĂĄt az ukrĂĄn fĂŠlnek az ottani belfĂśldi felhasznĂĄlĂĄstĂłl teljesen fĂźggetlenĂźl kĂśtelessĂŠge, kormĂĄnyzati felelőssĂŠge a tranzitot ĂŠrintetlenĂźl eljuttatni a nyugati hatĂĄrokig. A mostani helyzet ismĂŠt az OroszorszĂĄg ĂŠs Ukrajna kĂśzĂśtti megĂĄllapodĂĄsok ideiglenes volta miatt alakult ki. Most előszĂśr azt kĂŠrtĂŠk, hogy jĂśvőre Ăşj rendszert vezessĂźnk be. Erre rĂĄbĂłlintottunk, de kĂŠrtĂźk tőlĂźk, hogy az eddig felhalmozĂłdott kĂŠtmilliĂĄrd dollĂĄr adĂłssĂĄgukat fizessĂŠk ki. Ez nem tĂśrtĂŠnt meg.

 

A vilĂĄggazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg hatĂĄsa OroszorszĂĄgra. OroszorszĂĄg mĂĄr korĂĄbban felvetette, hogy amennyire a vilĂĄgpolitikĂĄban, Ăşgy a gazdasĂĄgban is vĂŠget kell vetni az egypĂłlusĂş vilĂĄgrendnek, ahol egy kĂśzpont diktĂĄlja a feltĂŠteleket. Mi a pĂŠnzĂźgyi szabĂĄlyok, az ellenőrző rendszerek jĂłval nagyobb ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄga pĂĄrtjĂĄn ĂĄllunk. A vilĂĄggazdasĂĄg Ăşj szereplőinek vĂŠlemĂŠnye most mĂĄr nem hagyhatĂł figyelmen kĂ­vĂźl. MegoldĂĄs csak nemzetkĂśzi szinten szĂźlethet. Egyelőre senki nem ĂŠrti pontosan a vĂĄlsĂĄg mozgatĂłrugĂłit. Dmitrij Medvegyev elnĂśk emiatt a szakĂŠrtők nemzetkĂśzi ĂśsszefogĂĄsĂĄt sĂźrgeti a problĂŠma minĂŠl gyorsabb megĂŠrtĂŠse ĂŠs megoldĂĄsa ĂŠrdekĂŠben. OroszorszĂĄgra ugyanĂşgy hatott a vĂĄlsĂĄg, mint a tĂśbbi ĂĄllamra: nagyon megszenvedtĂźk, ezĂŠrt vĂĄlsĂĄgtervet lĂŠptettĂźnk ĂŠletbe. Az elmĂşlt ĂŠvekben felhalmozott jelentős tartalĂŠk segĂ­t, főleg időt nyerni.

 

MalĂŠv. A MalĂŠv sorsĂĄrĂłl diplomĂĄciai szinten ĂŠs az ĂŠrdekelt vĂĄllalatok kĂśzĂśtt is folynak tĂĄrgyalĂĄsok. Nem tartom valĂłszĂ­nűnek az orosz ĂĄllam kĂśzvetlen pĂŠnzĂźgyi segĂ­tsĂŠgĂŠt, ezt talĂĄn a tĂśrvĂŠnyek is tiltjĂĄk. Persze egy orosz ĂĄllami vĂĄllalat mĂĄr mĂĄs megĂ­tĂŠlĂŠs alĂĄ esik. A MalĂŠv egy orosz ĂĄllami vĂĄllalattĂłl, a VnyesekonombanktĂłl vett fel hiteleket. De egy bank nem befektető. Az orosz kormĂĄny ezt a projektet ĂŠrdekesnek Ă­tĂŠlte, ami fontos kapcsolatot teremt egy orosz lĂŠgitĂĄrsasĂĄg ĂŠs az EU kĂśzĂśtt. Sajnos OroszorszĂĄgon belĂźl ez a lĂŠgitĂĄrsasĂĄg teljesen elgyengĂźlt. A szakemberek mindenesetre azt mondjĂĄk, a MalĂŠv megmenthető, ĂŠs mi is fontosnak tartjuk, hogy megmaradjon – jelentette ki Szavolszkij.

 

A KĂśzĂŠp-EurĂłpĂĄba telepĂ­tendő rakĂŠtavĂŠdelmi rendszer. Ezek a rakĂŠtĂĄk egy globĂĄlis rakĂŠtavĂŠdelmi rendszer rĂŠszei. Annak idejĂŠn a SzovjetuniĂł ĂŠs az EgyesĂźlt Államok alĂĄĂ­rt egy egyezmĂŠnyt, amely korlĂĄtozta a stratĂŠgiai rakĂŠtavĂŠdelmi rendszerek fejlesztĂŠsĂŠt. Az amerikaiak kilĂŠptek a szerződĂŠsből, ĂŠs az Ăşj, ballisztikus rakĂŠtĂĄk elleni rendszer egyik elemĂŠt EurĂłpĂĄba akarjĂĄk telepĂ­teni. Ez elvi jelentősĂŠgű dĂśntĂŠs, ĂŠs felborĂ­tja a a stratĂŠgiai egyensĂşlyt. KĂŠrdeztĂźk az amerikai fĂŠltől, hogy milyen fenyegetĂŠs ellen vĂŠdekezne, ĂĄm nincs hatĂĄrozott vĂĄlasz. Egyelőre azt lĂĄtjuk, hogy lesz egy lokĂĄtor, amely ĂĄtlĂĄtja OroszorszĂĄg terĂźletĂŠnek nagy rĂŠszĂŠt, ĂŠs lesznek rakĂŠtĂĄk, amelyeknek mĂĄs cĂŠlpontjuk nem lehet, mint az orosz rakĂŠtĂĄk, mert ebben a tĂŠrsĂŠgben egyedĂźl OroszorszĂĄgnak vannak ballisztikus rakĂŠtĂĄi. IrĂĄn nem rendelkezik ilyenekkel. Ha nem kapunk vĂĄlaszt, vagy nem sikerĂźl megoldĂĄst kidolgozni, akkor megfelelő vĂĄlaszlĂŠpĂŠseket teszĂźnk.

 

A magyar belpolitika ĂŠs a Fidesz. A magyar belpolitikĂĄrĂłl addig nem formĂĄlhatok vĂŠlemĂŠnyt, amĂ­g nagykĂśvetkĂŠnt ĂĄllami szolgĂĄlatban ĂĄllok. A Fidesszel mint mozgalommal semmifĂŠle problĂŠmĂĄm nincs. CsupĂĄn a pĂĄrt egyes vezetőivel ĂĄll fenn vitĂĄm. Ezek a vĂŠlemĂŠnyek meglĂĄtĂĄsom szerint OroszorszĂĄg elszigetelĂŠsĂŠt cĂŠlozzĂĄk. Mindenesetre a Fideszben politizĂĄlĂł vitapartnereimmel idĂŠn is megtĂśrtĂŠnt a karĂĄcsonyi ĂźdvĂśzlőlapok cserĂŠje. BeszĂŠlni mindig kell. Igyekszem elĂŠrni, hogy az OroszorszĂĄg szĂł hallatĂĄn ne rĂśgtĂśn a vĂŠszcsengő szĂłlaljon meg nĂĄluk.